Σεισμός, Ιαπωνία: Μετρούν πληγές και θύματα

default image

Εικόνες φρίκης στην Ιαπωνία. Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών. Σορούς ανθρώπων ανακαλύπτει ο στρατός. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Τιτάνια προσπάθεια από τις ομάδες διάσωσης. Συνεχής ενημέρωση (Pics)

Δραματική είναι η κατάσταση τρεις μέρες μετά το φονικό σεισμό που χτύπησε την Ιαπωνία. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1800 και αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τους 10.000 νεκρούς.

Την Κυριακή πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

 

Στην επαρχία Φουκουσίμα, μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

H μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα στους 9 βαθμούς, από 8,8.

 

Πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην μείζονα περιοχή του Τόκιο, προειδοποίησε σήμερα η κυβέρνηση. Κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.

 

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές.

 

Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 50.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Απορρίφθηκε πρόταση της Ταϊβάν να αποστείλει ομάδες διάσωσης

Η Ιαπωνία αρνήθηκε προς το παρόν την προσφορά της Ταϊβάν να αποστείλει ομάδες διάσωσης στις πληγείσες, αλλά απεναντίας ζήτησε από την Ταϊπέι να της προωθήσει υλική βοήθεια.

 

Το ταϊβανέζικο υπουργείο ενημέρωσε πως η Ιαπωνία έχει ζητήσει 500 γεννήτριες, 500 μαγειρικές εστίες κηροζίνης, 1000 πακέτα με ζεστό ιματισμό, 500 υπνόσακους, 1000 ζευγάρια γάντια και τρόφιμα που δεν χαλούν, όπως μπισκότα, ή γαλέτες.

 

Αφότου σημειώθηκε ο αποκαλυπτικών διαστάσεων σεισμός, τον οποίο επακολούθησε σαρωτικό τσουνάμι, στην Ιαπωνία, η Ταϊβάν έχει δωρήσει 3,3 εκατ. δολάρια και έχει προθυμοποιηθεί να αποστείλει ομάδες διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στους πληγέντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα