Σεισμός στην Τουρκία: Αποχωρεί η ΕΜΑΚ – “Ευτυχώς που υπάρχετε” τα λόγια των Τούρκων διασωστών

Σεισμός στην Τουρκία: Αποχωρεί η ΕΜΑΚ – “Ευτυχώς που υπάρχετε” τα λόγια των Τούρκων διασωστών
Οι έλληνες διαδώστες της ΕΜΑΚ AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις αποχωρούν από την Τουρκία μέσα στις επόμενες ώρες. Το "ευχαριστώ" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. "Φίλοι Έλληνες, οι Τούρκοι, τα αδέρφια σας, θα είναι δίπλα σας".

«Σήμερα αναχωρεί οριστικά από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας η 1η και η 2η ΕΜΑΚ», όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (12/02) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν με δύο πτήσεις, με μία πολιτική πτήση που θα μεταφέρει το προσωπικό και μία πτήση με διαστρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο θα φορτωθούν τα μηχανήματα.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το εάν θα σταλεί κάποια άλλη αποστολή, με σκοπό να επιχειρήσει στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι σεισμικές δονήσεις.

Το “ευχαριστώ” των Τούρκων στις Ελληνικές Δυνάμεις

Στην Αντιόχεια βρίσκεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, υπήρξε μια συγκινητική συνάντηση μεταξύ Τούρκων διασωστών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ.

Λίγο πριν αναχωρήσουν από την Τουρκία οι έλληνες διασώστες, εκπρόσωποι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Αντιόχεια θέλησε να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πως οι άνδρες της ΕΜΑΚ ήταν οι πρώτοι διασώστες από το εξωτερικό που έφτασαν στη γείτονα.

“Ευχαριστούμε. Ήσασταν οι πρώτοι που φτάσατε στο σημείο. Οι έλληνες φίλοι μας να ξέρουν, ότι οι τούρκοι, τα αδέρφια σας, θα είναι δίπλα σας σε οποιαδήποτε καταστροφή –Θεός φυλάξοι-. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε“, ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των τουρκικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν συσκευάσει ήδη τον εξοπλισμό τους και περιμένουν στις 4 το απόγευμα να αφιχθεί στην περιοχή στρατιωτικό-μεταγωγικό αεροσκάφος για να παραλάβει εξοπλισμό και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Οι διασώστες έχει προγραμματιστεί να φύγουν από την Τουρκία στις έξι το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική αποστολή απεγκλώβισε 10 άτομα εκ των οποίων οι πέντε ζωντανοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα