Σεισμός Τουρκία – Συρία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Πώς επιβίωσαν 198 ώρες κάτω από τα χαλάσματα

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Πώς επιβίωσαν 198 ώρες κάτω από τα χαλάσματα
Σεισμός στην Τουρκία AP

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες δύο αδερφών ηλικίας 17 και 21 ετών που ανασύρθηκαν από πολυκατοικία στην επαρχία Καχραμανμάρας. "Τρώγαμε σκόνη πρωτεΐνης και κοιμόμασταν" είπαν.

Νέες χαραμάδες ελπίδας στην Τουρκία μετά τις διασώσεις έξι επιζώντων από τα ερείπια την Τρίτη (14/02), οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, με την προσοχή πλέον να μετατοπίζεται στη βοήθεια όσων επέζησαν να βρουν καταφύγιο και τροφή.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά πλέον τους 37.000, με τον φονικό σεισμό να αφήνει πίσω του κατεστραμμένες ολόκληρες πόλεις και στις δύο χώρες. Οι επιζώντες έχουν μείνει άστεγοι στο τσουχτερό κρύο και σε πολλές περιπτώσεις κοιμούνται σε σωρούς από μπάζα.

199 ώρες άντεξε κάτω από τα χαλάσματα ο 18χρονος Μωχάμεντ Καφέρ Τσετίν. Διασώστες τον απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Λίγο νωρίτερα, ζωντανοί βρέθηκαν ακόμα δύο νέοι στο Καχραμανμάρας. Ο 17χρονος Μωχάμεντ Ενες Γιενινάρ και ο 21χρονος αδερφός του Μπακίρ μεταφέρθηκαν με φορεία στα ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, λίγο αργότερα τα δύο αδέρφια περιέγραψαν πώς κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από τα χαλάσματα όλες αυτές τις ημέρες.

“Ζήτησα από τον αδερφό μου να βρει το κινητό και το βρήκαμε. Στην ουσία μας έσωσε το κινητό. Πηγαίνω γυμναστήριο κάθε πρωί και συνήθως έχω ένα μπουκάλι νερό και το κινητό δίπλα στο κρεβάτι μου. Όλη αυτή την ώρα ήμασταν μαζί, πιστεύαμε στον Θεό και στηρίζαμε ο ένας τον άλλον” είπε ο 17χρονος Μωχάμεντ.

“Υπήρχε μια χαραμάδα φρέσκου αέρα. Τρώγαμε σκόνη πρωτείνης και κοιμόμασταν” είπε στη συνέχεια ο αδερφός του.

Σε άλλο σημείο, στην ίδια περιοχή, τα σωστικά συνεργία προσπαθούν να προσεγγίσουν τρία μέλη μιας οικογένειας, γιαγιά μητέρα και κόρη που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα συντρίμμια τριώροφης πολυκατοικίας.

Στο Χατάι ανέλπιστη ήταν η διάσωση 13χρονου αγοριού, 182 ώρες μετά το σεισμό. Διασώστες κρατούσαν το χέρι του παιδιού καθώς το μετέφεραν στο ασθενοφόρο, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες με τους κατάκοπους διασώστες να κοιμούνται ανάμεσα στα συντρίμμια στην Αντιόχεια, σκεπασμένοι με μια κουβέρτα και έχοντας ανάψει μια φωτιά για να σκεπαστούν.

Θλίψη και οργή στις πληγείσες περιοχές – Αυξάνεται η δυσαρέσκεια κατά Ερντογάν

Κι ενώ έχει αρχίσει η κατεδάφιση κατεστραμμένων κτιρίων, θλίψη και οργή επικρατούν στις πληγείσες περιοχές. Καθώς τερματίζονται σιγά σιγά οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους. “Δεν ξέρω τι να πω. Το σπίτι μας καταστράφηκε. Πέντε άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Τα εγγόνια μου ήταν ανάμεσά τους. Πήγαιναν σχολείο.”

Με τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης να αυξάνεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται μαζί με τη γυναίκα του Εμινέ παιδιά που έχουν τραυματιστεί σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα βαφτίζει ένα νεογέννητο λέγοντας τρεις φορές το όνομά του “Αϊσέ Μπετούλ”.

Αντιπολίτευση, σεισμολόγοι και μηχανικοί κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι φέρει ευθύνη για την καταστροφή των χιλιάδων κτιρίων, καθώς με την αποκαλούμενη οικιστική ειρήνη έδωσε άδειες και νομιμοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που δεν τηρούσαν τους κανόνες δόμησης, εισπράττοντας τα σχετικά πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση τυο προέδρου στο Καχραμανμάρας, επίκεντρο της τραγωδίας, πριν από τέσσερα χρόνια.

“Με την “ειρήνη οικιστικής ανάπτυξης” λύσαμε το πρόβλημα για 304.556 πολίτες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου συζητιέται όλο και περισσότερο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επικαλεστεί την αδυναμία διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας σε τουλάχιστον τέσσερις από τις πληγείσες επαρχίες και θα ζητήσει αναβολή για έξι μήνες, ενδεχομένως και ένα χρόνο όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα