Σένγκεν: Ένταξη Βουλγαρίας – Ρουμανίας έως το τέλος του 2023 θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σένγκεν: Ένταξη Βουλγαρίας – Ρουμανίας έως το τέλος του 2023 θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
istock

Σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν.

Τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, τονίζοντας ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρόκειται να επαναλάβουν οι ευρωβουλευτές.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα συζητηθεί από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, αναφέρει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να γίνουν δεκτές στον χώρο Σένγκεν έως το τέλος του 2023.

Ένας μεγαλύτερος χώρος Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους θα καθιστούσε την ΕΕ ισχυρότερη, ενώ η τρέχουσα κατάσταση ενισχύει την προπαγάνδα κατά της ΕΕ στις δύο χώρες. Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της παραμονής των δύο χωρών εκτός Σένγκεν και παροτρύνει την Επιτροπή να εκτιμήσει το κόστος της μη προσχώρησης για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και να αναλύσει τις επιλογές για τους μηχανισμούς χρηματοοικονομικής αντιστάθμισης.

Επί του παρόντος, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν εντός του οποίου δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τα κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα στηρίξει την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με το πιο πρόσφατο ψήφισμα να εγκρίνεται στις 5 Οκτωβρίου 2022, ενώ σχετική συζήτηση είχει πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα