Κίνα: “Κρυφές” πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στην Σερβία

Κίνα: “Κρυφές” πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στην Σερβία
AP

Οι στενοί δεσμοί Βελιγραδίου και Πεκίνου επιβεβαιώθηκαν με την αγορά σημαντικού οπλικού συστήματος της Κίνας από τη Σερβία.

Η Σερβία, σύμμαχος της Ρωσίας αλλά και χώρα που έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται ότι παρέλαβε οπλισμό από την Κίνα.

Η παράδοση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το AP, έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι και αφορά το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα HQ-22 το οποίο προορίζεται για χρήση από το σερβικό στρατό και μοιάζει με τους ρωσικούς πυραύλους S-300.

Τον οπλισμό μετέφεραν επί σερβικού εδάφους έξι μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Υ-20 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία προσγειώθηκαν στο Βελιγράδι το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Το σερβικό υπουργείο άμυνας δεν ανακοίνωσε το γεγονός, ούτε σχολίασε όταν αυτό δημοσιοποιήθηκε. Αργότερα όμως επιβεβαίωσε την είδηση ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Εμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές θεώρησαν την παράδοση του υλικού “επίδειξη δύναμης” από την Κίνα η οποία έγινε μάλιστα σε μία περιοχή όπως το Βαλκάνια στην οποία υπάρχουν αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία).

Την παραμικρή αναφορά στο γεγονός δεν έκαναν οι Κινέζοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα