Γαλλική μαχαιριά στον Καντάφι

default image

Στην αναγνώριση των αντικαθεστωτικών της Λιβύης προχώρησε το Παρίσι. Στέλνει πρέσβη στη Βεγγάζη. Συνεχείς βομβαρδισμοί του Καντάφι. Κατηγορεί τους διαδηλωτές για θηριωδία (Vid+Pics)

Η Γαλλία αναγνώρισε την Πέμπτη το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο “νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού”, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

“Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Άλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αμέσως η γαλλική προεδρία. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου.

“Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη”, επισήμανε ο Εσάουι.

Εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Η μάχη της Ρας Λανούφ

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Ρας Λανούφ. Λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών ανατολικά του Ρας Λανούφ, της στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκής πόλης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Ρας Λανούφ και ένα πυκνό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στον ορίζοντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πύραυλος είναι πιθανό να έπεσε στην έρημο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα, ηρεμία επικρατεί στη Μισράτα, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί. Η πόλη Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ελέγχεται από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού”, τόνισε ο ίδιος ο οποίος εγκατέλειψε την Ζαουίγια μαζί με την οικογένειά του. “Οι μάχες σταμάτησαν χθες (Τετάρτη). Σήμερα επικρατεί ηρεμία. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί, δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας με την πόλη”, πρόσθεσε. Η Ζαουίγια ήταν μέχρι τώρα το κοντινότερο στην λιβυκή πρωτεύουσα προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

 

Κατηγορίες για εκτελέσεις

Οι λιβυκές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών για βιαιότητες, κυρίως εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, στην ανατολική πλευρά της χώρας που τελεί υπό τον έλεγχό τους, επαναλαμβάνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, ο Μούσα Ιμπραχίμ, έδειξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα φωτογραφίες νεκρών υποστηρίζοντας ότι είναι στρατιώτες που εκτελέστηκαν από τους αντικαθεστωτικούς στην ανατολική πόλη Αλ Μπάιντα στις 22 Φεβρουαρίου.

Στις φωτογραφίες αυτές, τα πτώματα κείτονται σε λίμνες αίματος, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και δείχνουν να έχουν τουφεκιστεί. ‘Αλλες εικόνες δείχνουν πτώματα απαγχονισμένα και απανθρακωμένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα