Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την βία της ΕΛ.ΑΣ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την βία της ΕΛ.ΑΣ
Ronan@unwisemonkeys

Δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να εναντιωθούν στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας της Ελλάδας.

Στους δρόμους βγήκαν πολίτες του Παρισιού και της Κοπεγχάγης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών από τις αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα.

Την Κυριακή (21/03), κάτοικοι της Δανίας πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης. Οι διαδηλωτές ήθελαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Ronan@unwisemonkeys

Ronan@unwisemonkeys

Το κείμενο των διαμαρτυρόμενων πολιτών της Δανίας:

Σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήσαμε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης. Σκοπός μας ήταν να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα ολοένα και πιο έντονα φαινόμενα καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ελλάδα και να δείξουμε την αντίθεσή μας απέναντι στην αυξανόμενη αστυνομική αυθαιρεσία και την αλληλεγγύη μας στα θύματά της και σε εκείνους που αντιστέκονται. Τέλος επιδιώξαμε να συζητήσουμε με τους πολίτες της Κοπεγχάγης και να τους πληροφορήσουμε για όλα τα παραπάνω.

Τα βασικά μας αιτήματα και το αντικείμενο της συγκέντρωσης συνοψίζονται στα εξής:

Άμεσος τερματισμός της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης καθώς και επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έφτασαν σε εμας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και από ανεξάρτητα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Είδαμε την κακοποίηση ενός φοιτητή στη Νέα Σμύρνη επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα άδικα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε οικογένειες, διαβάσαμε την ιστορία της Έφης η οποία παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς, ακούσαμε τη μαρτυρία του Άρη ο οποίος βασανίστηκε στη ΓΑΔΑ.

Σε όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία. Το ελληνικό κράτος επέδειξε την ίδια αγριότητα στους πολίτες της Χίου, στην υπόθεση Ινδαρέ, στη διάλυση της συγκέντρωσης στο εφετείο, στην υπόθεση του Βασίλη Μάγγου και σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άλλες υποθέσεις τον τελευταίο χρόνο. Ενώ όμως πλέον γεγονότα τέτοιου τύπου είναι “αναμενόμενα” εμείς δεν μπορούμε να τα συνηθίσουμε. Κάθε φορά που φτάνουν ειδήσεις από την Ελλάδα για ακόμα έναν ξυλοδαρμό, για ακόμα έναν βασανισμό κρατουμένου στη ΓΑΔΑ το στομάχι μας σφίγγεται. Ακόμα πιο φρικιαστική όμως είναι η παραποίηση και συγκάλυψη των γεγονότων από την ίδια την πολιτεία και η ασυλία που παρέχει στους παραβάτες αστυνομικούς.

Παρακολουθούμε από μακριά μια κοινωνία να έχει μπει σε ναφθαλίνη για παραπάνω από τέσσερις μήνες και παρ’ ολ’ αυτά να έχει χιλιάδες κρούσματα COVID – 19 και δεκάδες νεκρούς ημερησίως. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επενδύσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του ιού στηρίζοντας έμπρακτα τη δημόσια υγεία με στελέχωση προσωπικού και υποδομές, χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ελέγχους ως μέτρο πρόληψης. Ο υπουργός δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε τοποθέτηση του στη Βουλή την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν τελεστεί πάνω από 12 εκ. αστυνομικοί έλεγχοι. Την ίδια ώρα, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από 6.1 εκ τεστ covid (αθροιστικά PCR και RPT). Αντίστοιχα στη Δανία, μία χώρα 5.8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκ. τεστ(στη συντριπτική πλειοψηφία τους δωρεάν), ενώ αυστηρό lockdown επιβλήθηκε από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη (το οποίο δεν περιελάμβανε απαγόρευση κυκλοφορίας ή sms στην αστυνομία).

Αυτό που μας ανησυχεί όμως περισσότερο απ’ όλα, που μας κάνει να μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή, είναι ότι εν μέσω πλήρους παύσης των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και η παιδεία, χωρίς να μπαίνει σε διάλογο με την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, χρηματοδοτεί άμεσα και με αδιαφανή κριτήρια τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, το οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, αλλά στηρίζουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα αποσιωπώντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Τα πρόσφατα περιστατικά φίμωσης μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και απλών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν την προσπάθεια παρεμβολής και στο μοναδικό χώρου διαλόγου στον οποίο ειδήσεις και απόψεις διακινούνται χωρίς κυβερνητικό έλεγχο.

Σε αυτό το πλαίσιο και με έναυσμα τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, εμείς, μία ομάδα νέων Ελληνίδων και Ελλήνων, κατοίκων Κοπεγχάγης, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτή τη διαμαρτυρία, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας. Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο ήταν για εμάς, τόσο το πλήθος των διαφορετικών εθνικοτήτων των συμμετεχόντων, όσο και το ηλικιακό φάσμα (συμμετείχαν από ηλικιωμένοι μέχρι οικογένειες με μωρά παιδιά σε καροτσάκια). Το ενδιαφέρον που συγκεντρώθηκε ακόμα και από απλούς περαστικούς ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς δεκάδες πολίτες στάθηκαν να συζητήσουν, να ενημερωθούν μέσω φυλλαδίων, και να ακούσουν τις αναλύσεις και τις μαρτυρίες θυμάτων αστυνομικής βίας οι οποίες διαβάστηκαν. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή.

Καλούμε τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους που σαν κι εμάς μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια και που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω, να λάβουν δράση!

Ronan@unwisemonkeys


Ronan@unwisemonkeys


Ronan@unwisemonkeys

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Γαλλία, για δεύτερη φορά, το Σάββατο (20/03). Έλληνες εργαζόμενοι και φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας προκειμένου να εναντιωθούν στην αστυνομική βία της Ελλάδας.

Panagiotis Achouriotis

Panagiotis Achouriotis

Το κείμενο της κινητοποίησης στο Παρίσι:

Είμαστε νέοι/-ες Έλληνες εργαζόμενοι/-ες και φοιτητές/-τριες, που ζούμε στο Παρίσι και παρακολουθούμε εξοργισμένοι/-ες την αυταρχική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ως πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τα κάτω και οργανώνεται αμεσοδημοκρατικά, χωρίς να εκπροσωπεί κανένα πολιτικό κόμμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται στην αστυνομική καταστολή και υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς υπό κατασκευή, ενάντια στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης, ενάντια στην καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι ο αγώνας μας θα ενταχθεί στον αγώνα του γαλλικού λαού, ενάντια στον ρατσισμό και την ατιμωρησία της αστυνομίας, των φυλακών και της δικαστικής βίας. Επικροτούμε τις εκκλήσεις για δικαιοσύνη για τα θύματα αστυνομικής βίας. Τέλος, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα για την κατάργηση του νέου νόμου περί ασφάλειας, ο οποίος υπονομεύει την ελευθερία ενημέρωσης, ενώ κανονικοποιεί την παρακολούθηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχτεί απολύτως απρόθυμη να λάβει μέτρα για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, η οποία δοκιμάζει την Ελλάδα όπως και τη Γαλλία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιθέτως, με πρόσχημα την πανδημία προσπαθεί να εφαρμόσει την αντιδημοκρατική της ατζέντα:

  • Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά ψυχολογικά και οικονομικά: Αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση ψηφίζει νέες μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα συμφέροντα της και επιβάλλει στους πολίτες εξοντωτικά μέτρα, τα οποία καταπατώνται συστηματικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων και το λιανικό εμπόριο παραμένουν κλειστά, και απαγορεύονται όσες μετακινήσεις δεν είναι απολύτως αναγκαίες. Παρ’ όλους τους περιορισμούς, η υγειονομική κατάσταση της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται.
  • Οι νόμοι του κράτους ισχύουν μόνο για τον λαό και όχι για την κυβέρνηση. Με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης, κάθε αντίδραση απαγορεύεται, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία καταπατάται και κάθε διαδήλωση καταστέλλεται με ανεξέλεγκτη αστυνομική βία. Τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των ελέγχων τήρησης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, πολλοί πολίτες έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας άνευ προηγουμένου (π.χ. ξυλοδαρμός νεαρού από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη). Πραγματοποιούνται δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, κατά τις οποίες καταπατώνται στοιχειώδη δικαιώματα. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι μαρτυρίες για πολιτικές στοχοποιήσεις, λεκτικούς και σωματικούς βασανισμούς των συλληφθέντων από την αστυνομία (π.χ. Άρης Παπαζαχαρουδάκης, Έφη). Επιπλέον, η κυβέρνηση παράνομα αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα.
  • Ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας: Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος παγκοσμίως όπου, στο όνομα της πανδημίας, θα έχουμε πανεπιστήμια με αστυνομία αλλά χωρίς φοιτητές. Οι δυνάμεις ασφαλείας τερματίζουν βίαια κάθε απόπειρα διαμαρτυρίας των φοιτητών (διαδηλώσεις, συμβολικές καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων).
  • Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όντας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης συγκαλύπτουν και παραποιούν συστηματικά τα αποδεικτικά στοιχεία τόσο για αστυνομικές επιθέσεις, όσο και για υποθέσεις ατόμων εμπλεκόμενων με κυβερνητικούς κύκλους (υπόθεση παιδεραστίας Δ. Λιγνάδη, δολοφονία από αμέλεια από κυβερνητικό όχημα, δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντα στην τηλεόραση από βουλευτή της κυβέρνησης κλπ.). Η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου κορυφώνεται με τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (μπλοκάρισμα κοινοποιήσεων και αποκλεισμός λογαριασμών δημοσιογράφων, δικηγόρων και ειδησεογραφικών μέσων).
Panagiotis Achouriotis


Panagiotis Achouriotis


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα