Συγκλονιστικές ιστορίες Ελλήνων εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα

Συγκλονιστικές ιστορίες Ελλήνων εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα
Αντουανέτα Σαράντη, Κισινάου, Μολδαβία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, έξι Έλληνες εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης και τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα ανά τον πλανήτη, που αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες παγκοσμίως, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης μοιραζόμαστε μαζί σας τις μοναδικές ιστορίες έξι Ελλήνων συναδέλφων μας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εργάζονται στο πεδίο, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, προσφέροντας σωτήρια βοήθεια, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους προκειμένου να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Καθώς ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αυξάνεται στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Σουδάν, ενώ η κλιματική κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν σήμερα ξεριζωμένοι μακριά από τα σπίτια τους. Είναι λοιπόν επείγουσα η ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παρουσία σε 135 χώρες, προστατεύοντας τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και υποστηρίζοντας τα κράτη που συνεχίζουν με γενναιοδωρία να φιλοξενούν πρόσφυγες.

Πιπίνα Κατσάρη, Κινσάσα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης σηματοδοτεί την εικοστή επέτειο από τη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη, στο Ιράκ, το 2003, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ και να τραυματιστούν 150 εργαζόμενοι σε τοπικές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής φέτος 62 εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν σκοτωθεί σε κρίσεις σε όλο τον κόσμο, 84 έχουν τραυματιστεί και 33 έχουν απαχθεί. Κι όμως, παρά τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και πρόσβασης, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα συνεχίζουν να τιμούν τη δέσμευσή τους να προσφέρουν στις κοινότητες που υπηρετούν, χωρίς διακρίσεις και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ταπατσούλα, Μεξικό Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ταπατσούλα, Μεξικό

Ρωτήσαμε λοιπόν τους συναδέλφους μας τι σημαίνει γι’ αυτούς η ανθρωπιστική δράση και τι τους δίνει κίνητρο και ελπίδα καθώς δουλεύουν μαζί με τις προσφυγικές κοινότητες για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Από το Μεξικό ως το Τσαντ και την Ελλάδα, και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ως την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Ιορδανία, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν συναντήσει δουλεύοντας στο πεδίο; Ποιες στιγμές δεν μπορούν με τίποτα να ξεχάσουν και τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη;

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης σας προσκαλούμε να διαβάσετε τις απαντήσεις τους και να πάρετε μέρος στην έκκλησή μας για την προστασία, την ευημερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις, καθώς και για την ασφάλεια των εργαζομένων που τους υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα