Σύνοδος Κορυφής: “Ανατολίτικα παζάρια” για την Τουρκία κατόπιν γερμανικών πιέσεων

Διαβάζεται σε 3'
Ο Όλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς Associated Press

Στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχειρείται να μπει το θέμα της Τουρκίας και των ευρωτουρκικών σχέσεων, παρά τη βαριά ατζέντα των συζητήσεων.

Συνομιλίες τόσο επίσημα όσο και παρασκηνιακά, για το αν θα περιληφθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «για να συζητήσουν τη δυνατότητα υιοθέτησης κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», καθώς μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει περιληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τις τουρκικές σχέσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε, οι τρεις μας, και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δούμε αν θα υπάρξει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα [για την Τουρκία]» είπε ο Κύπριος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε:

«Η θέση μας είναι πολύ γνωστή. Επιθυμούμε περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος-μέλος να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όμως, εξελίξεις περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Δυστυχώς, οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσουμε».

Κατέστησε σαφές, δε, πως δεν μπορούμε «να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής πως θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία. «Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

Οι πιέσεις της Γερμανίας

Στις παρασκηνιακού επιπέδου συζητήσεις αναφέρθηκε νωρίτερα και το Euractiv, μεταδίδοντας πως η Γερμανία πιέζει ώστε να προστεθούν συγκεκριμένα μηνύματα -θετικής απόχρωσης- προς την Άγκυρα, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η πίεση της Γερμανίας ώστε να προστεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ένα «θετικό» μήνυμα για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, γεγονός το οποίο η κυπριακή πλευρά δεν εξέλαβε με ικανοποίηση» σύμφωνα με πηγές του Euractiv.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο Euractiv ότι το Βερολίνο «πιέζει ώστε να προστεθεί μία παράγραφος στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καλώντας την Κομισιόν να συνεχίσει την πρόοδο στις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Έπειτα από μήνες εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2023, «ο Ζοζέπ Μπορέλ δημιούργησε μία αναφορά σχετικά με το πού βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Ενώ η πρώτη αναφορά ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, η γεμάτη ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών δεν επέτρεψε στο να ανοίξει η συζήτηση στις τρεις τελευταίες Συνόδους. Ωστόσο, το Euractiv έμαθε ότι η Κύπρος επιθυμεί την αρμόζουσα συζήτηση στην τρέχουσα Σύνοδο, προτού σταλεί «οποιοδήποτε μήνυμα προς την Τουρκία», όπως πρότεινε η Γερμανία», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν, πάντως, στο Euractiv ότι ο Σαρλ Μισέλ «δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το εν λόγω θέμα λόγω γεμάτης ατζέντας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα