Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις ξεκινούν εκστρατεία κατά του ΙΚ στα σύνορα με το Ιράκ

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις ξεκινούν εκστρατεία κατά του ΙΚ στα σύνορα με το Ιράκ
Κούρδοι μαχητές AP

Οι FDS ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν άμεσα εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους με συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από Κούρδους μαχητές, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ξεκινούν να καταδιώκουν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, σε συντονισμό με τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον και τις ιρακινές δυνάμεις. 

Σε συντονισμό με τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού και τον ιρακινό στρατό, οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια εκστρατεία με τίτλο ‘Αποτροπή τρομοκρατίας’ προκειμένου να εντοπίσουν τους πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά μήκος του ποταμού Χαμπούρ και της συροϊρακινής μεθορίου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι FDS, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές. Ντάες είναι το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ, οι επιθέσεις του οποίου «αυξήθηκαν πρόσφατα, κάτι που αποτελεί μια πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αφού ανακήρυξε ένα “χαλιφάτο” στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, το ΙΚ υπέστη αλυσιδωτές ήττες στις δύο χώρες προτού κατακρημνιστεί τον Μάρτιο του 2019. Όμως οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις, κυρίως στην τεράστια έρημο της κεντρικής Συρίας, που εκτείνεται από την επαρχία Χομς (κέντρο) έως εκείνην της Ντέιρ Έζορ (ανατολικά). Οι επιθέσεις της οργάνωσης θέτουν στο στόχαστρο τόσο το συριακό στρατό και τους συμμάχους του όσο και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται επί μακρόν από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους εναντίον του ΙΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα