'Σκληρό παιχνίδι' υπόσχεται στην ΕΕ η Πολωνία μετά την επανεκλογή Τουσκ

European Council President Donald Tusk listens to questions during a media conference at the end of an EU summit in Brussels on Friday, March 10, 2017. EU leaders are debating the future of their bloc as Britain eyes the exit door and far-right parties look to get strong results in upcoming elections. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Council President Donald Tusk listens to questions during a media conference at the end of an EU summit in Brussels on Friday, March 10, 2017. EU leaders are debating the future of their bloc as Britain eyes the exit door and far-right parties look to get strong results in upcoming elections. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Αντίποινα στην ΕΕ για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ετοιμάζει η Πολωνία

Εμπόδια στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίζει να βάζει η Πολωνία, η οποία υπόσχεται "σκληρό παιχνίδι" στις Βρυξέλλες, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαστσικόφσκι, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας θα απαντήσει στην επανεκλογή του συμπατριώτη του πολιτικού "μπλοκάροντας άλλες ενέργειες, παίζοντας ένα πολύ σκληρό παιχνίδι".

"Κάποιος πρέπει να το πει ανοικτά: η πολιτική της ΕΕ αποδείχτηκε ότι είναι πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών και εξαπατά", τόνισε ο Βαστσικόφσκι στην εφημερίδα Super Express, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν θα μποϊκοτάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του. "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να πέσουμε θύματα εξαπάτησης οποιαδήποτε στιγμή. Αναμφισβήτητα θα αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε λιγότερο την ΕΕ και θα αρχίσουμε να ασκούμε αρνητική πολιτική", είπε.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και επί χρόνια αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Καζίνσκι, θα κάνει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής των συνόδων κορυφής της ΕΕ, με την Πολωνία να είναι η μοναδική χώρα που καταψήφισε την παραμονή του στο πόστο.

Η πολωνική κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει και στο παρελθόν συγκρουστεί με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για θέματα όπως το κράτος δικαίου, τους μετανάστες, την πολιτική για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών πάντως, οι πολίτες είναι συντριπτικά υπέρ της ΕΕ, την ίδια ώρα που η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης δισ. ευρώ από την ΕΕ.

(Πηγή: Reuters, φωτό: AP Images / Virginia Mayo)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

SHARE:

24Media Network