Σκοταδισμός στην ΕΕ: Πολωνικής έμπνευσης η τροπολογία κατά των αμβλώσεων που ψήφισε ο Κυμπουρόπουλος

Σκοταδισμός στην ΕΕ: Πολωνικής έμπνευσης η τροπολογία κατά των αμβλώσεων που ψήφισε ο Κυμπουρόπουλος
O Στέλιος Κυμπουρόπουλος Facebook/eUkympouropoulos

Κατά του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση, ψήφισε μαζί με την ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Αντιδράσεις και στο ίδιο του το κόμμα προκάλεσε το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τάχθηκε κατά των αμβλώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ενέκρινε τροπολογία που κατατέθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρει πως η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού “πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης”.

Η τροπολογία που τελικά δεν “πέρασε”, κατατέθηκε από τους ευρωβουλευτές Jadwiga Wiśniewska, Cristian Terheş και το περιεχόμενό της ήταν μεταξύ άλλων το εξής:

“υπενθυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το εγγενές δικαίωμα στη ζωή και ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει πάντοτε να προστατεύεται, αρχής γενομένης από τη στιγμή της σύλληψης”

https://www.news247.gr/download/5239//602000/tropologia.pdf

Σημειώνεται πως η Jadwiga Wiśniewska είναι Πολωνή Ευρωβουλευτής, και ανήκει στην “Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών”. Ήταν μάλιστα εκ των εμπνευστών του ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, το οποίο εξισώνει φασισμό και κομμουνισμό. Φυσικά, αποτελεί ένθερμη οπαδό του προγράμματος της πολωνικής κυβέρνησης κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.

Αντιστοίχως, ο Cristian Terheş είναι Ρουμάνος Ευρωβουλευτής και ανήκει και εκείνος στην “Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών”. Μάλιστα, την εν λόγω τροπολογία υπερψήφισε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και πολλά άλλα μέλη του ΕΛΚ.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος είχε ψηφίσει λευκό στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη ντε φάκτο απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση στην Πολωνία.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2020, στο ψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία, όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το δικαίωμα των γυναικών εκτός από εκείνους της Χρυσής Αυγής που το καταψήφισαν και τον Στ. Κυμπουρόπουλο που, όπως είπαμε, έριξε λευκό.

Το εν λόγω ψήφισμα καλεί μεταξύ άλλων το Συμβούλιο “να ολοκληρώσει επειγόντως την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ· καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες ορισμένων κρατών μελών να ανακαλέσουν ήδη ειλημμένα μέτρα για την εφαρμογή της Σύμβασης και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας· καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την προσθήκη της έμφυλης βίας στον κατάλογο των ποινικών αδικημάτων της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 83 της ΣΛΕΕ”.

Ακόμη, “καλεί πιεστικά το πολωνικό κοινοβούλιο και τις πολωνικές αρχές να απόσχουν από κάθε περαιτέρω απόπειρα περιορισμού της πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά αντιβαίνουν στην αρχή της μη οπισθοδρόμησης βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· επιβεβαιώνει σθεναρά ότι η μη εξασφάλιση υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων αποτελεί μορφή έμφυλης βίας· καλεί τις πολωνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που εξέδωσε στις υποθέσεις κατά της Πολωνίας το ΕΔΑΔ, το οποίο έχει αποφανθεί ότι οι περιοριστικοί νόμοι για την άμβλωση παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών· υπογραμμίζει ότι η απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και ο σεβασμός της αναπαραγωγικής αυτονομίας και της λήψης αποφάσεων των γυναικών είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων”.

Την παραπάνω, ακροδεξιάς έμπνευσης τροπολογία, καταψήφισαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ποιοι υπερψήφισαν την τροπολογία που ενέκρινε ο Στ. Κυμπουρόπουλος:

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΝΔ αποστασιοποιείται από τον ευρωβουλευτή, τονίζοντας: “Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του”.

Σκληρή κριτική άλλωστε άσκησαν στον κ. Κυμπουρόπουλο, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25.

Θυμίζουμε εδώ, πως η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας έχει κάνει πλέον ακόμη πιο αυστηρή τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Η άμβλωση επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου της υγείας της μητέρας, σοβαρών προβλημάτων ή ανίατης ασθένειας του εμβρύου. Στην τελευταία περίπτωση, μετά την απόφαση, απαγορεύεται πλέον να γίνει άμβλωση.

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, ομάδες γυναικών διοργάνωσαν πολλές εκδηλώσεις για να δηλώσουν δημόσια ότι έκαναν έκτρωση, κάτι πρωτοφανές για τη χώρα. Οι Πολωνοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δεσμευτεί να καταθέσουν προσφυγή κατά των υπευθύνων του νέου νόμου για κατάχρηση εξουσίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

“Η κατάργηση και απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, από την κυβέρνηση αυτής της χώρας, παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου; Τι έχετε κάνει για την εφαρμογή του Κανονισμού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, για αντιμετώπιση αυτής της παραβίασης; Σε αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτεί, όχι λόγια, αλλά έργα”, σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πέραν της Πολωνίας, και στη Μάλτα απαγορεύονται εξ ολοκλήρου οι εκτρώσεις, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή αν η ζωή της εγκύου γυναίκας κινδυνεύει.

Τονίζεται πως βάσει του κανονισμού του ΕΚ, και σε συμφωνία με το Συμβούλιο, ορίζεται πως όταν μια κυβέρνηση παραβιάζει το Κοινοτικό Δίκαιο, τότε υφίσταται κυρώσεις μεταξύ των οποίων και περικοπή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απάντηση Κυμπουρόπουλου

Σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει τη στάση του, ο ευρωβουλευτής μίλησε σήμερα στο MEGA. Ο ίδιος απάντησε πως “ήταν μια τροπολογία σε ένα συνολικό ψήφισμα για τα δικαιώματα του παιδιού, από την στιγμή της σύλληψης. Αυτό ψηφίζαμε. Υπάρχουν άλλα ψηφίσματα που έχω ψηφίσει τα οποία είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ψήφιζα κάτι που αφαιρεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών”.

Ο ίδιος επισήμανε πως η ψήφος του στο συγκεκριμένο ψήφισμά που αφορούσε στα δικαιώματα των παιδιών, “δεν αντικρούεται με τις αμβλώσεις, αλλά είναι αλληλοσυμπληρούμενη με το συγκεκριμένο θέμα”, ζητώντας ωστόσο συγγνώμη.

“Όλο αυτό ξεκίνησε από ένα tweet στα κοινωνικά δίκτυα το οποίο αναπαράχθηκε από συγκεκριμένες εφημερίδες με στόχο μια αντιπολιτευτική σπέκουλα στο πρόσωπό μου”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα