Σκωτία: Συναγερμός για την επανεμφάνιση της νόσου των “Τρελών Αγελάδων”

Σκωτία: Συναγερμός για την επανεμφάνιση της νόσου των “Τρελών Αγελάδων”
Νέο κρούσμα της νόσου των "Τρελών Αγελάδων" στη Σκωτία, το πρώτο μετά από δέκα χρόνια ASSOCIATED PRESS

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι αρχές της Σκωτίας εξαιτίας του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη χώρα, μετά από δέκα χρόνια.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές της Σκωτίας ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, νόσος που είναι γνωστή ως “Η νόσος των τρελών αγελάδων”, το οποίο εκδηλώθηκε σε φάρμα στην περιοχή Aberdeenshire.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Σκωτίας Fergus Ewing, έχει επιβληθεί απαγόρευση διακίνησης προϊόντων της συγκεκριμένης φάρμας, η οποία, όμως, δεν κατονομάζεται.

Έρευνες των αρχών για να εξακριβώσουν την προέλευση του κρούσματος, του πρώτου στην Σκωτία για τα τελευταία 10 χρόνια, βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τον θάνατο ενός ζώου.

Η επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Sheila Voas, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που έχουν λόγους ανησυχίας για τα ζώα τους να ζητήσουν άμεσα κτηνιατρική βοήθεια.

“Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε από πού προήλθε η νόσος σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι εντοπίσαμε άμεσα το κρούσμα, αποδεικνύει ότι το σύστημα εποπτείας που έχουμε, λειτουργεί σωστά”, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων της Σκωτίας, Ian McWatt, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τον κίνδυνο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, στις οποίες περιλαμβάνονται έλεγχοι των ζωωτροφών και απομάκρυνση των τμημάτων των βοοειδών που είναι πιθανότερο να φέρουν την νόσο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα