Σλοβακία: Προς νίκη ο λαϊκιστής Φίκο, απέτυχε το exit poll

Διαβάζεται σε 2'
Σλοβακία: Προς νίκη ο λαϊκιστής Φίκο, απέτυχε το exit poll
ap

Oλα δείχνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα επικρατήσει προς απογοήτευση της Δύσης. Αποτυχία του exit poll να προβλέψει το αποτέλεσμα.

Το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρις πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, οδεύει σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στη Σλοβακία, με το 98,13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Το Smer-SD εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων, μπροστά από το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), που συγκεντρώνει 16,75%, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χθεσινές εκλογές στο κράτος 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.

Το κόμμα του κ. Φίκο έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην γειτονική Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα την Κυριακή το πρωί.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης.

Χαρακτηρίστηκε από πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο κ. Φίκο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όσο και κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα