Σλοβενία: Νέος πρωθυπουργός ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Μάριαν Σάρετς

Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Μάριαν Σάρετς
Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Μάριαν Σάρετς AP

Ο 40χρονος Σάρετς είναι πρώην ηθοποιός, στο παρελθόν είχε εκλεγεί δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης και αναφέρεται συχνά στο παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ανεξάρτητος φιλο-ευρωπαίος Μάριαν Σάρετς έγινε την Παρασκευή πρωθυπουργός της Σλοβενίας επικεφαλής ενός κεντροαριστερού συνασπισμού μειοψηφίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις έντεκα εβδομάδων.

Ο Σάρετς, 40χρονος πρώην ηθοποιός που εξελέγη δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης και αναφέρεται συχνά και θερμά στο παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε 55 ψήφους σε σύνολο 90 εδρών της Εθνοσυνέλευσης. Σχημάτισε έναν συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν πέντε κόμματα της κεντροαριστεράς και θα έχει την υποστήριξη, χωρίς να συμμετέχει σε αυτόν, του αριστερού κόμματος Levika, το οποίο ψήφισε υπέρ της εκλογής του ως πρωθυπουργού.

ADVERTISING

«Έχω το θάρρος και την επιμονή και δεν φοβάμαι να αναλάβω την ευθύνη να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας», δήλωσε κατά την ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων του ενώπιον των βουλευτών, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του να διατηρήσει τη Σλοβενία στον «σκληρό πυρήνα της ΕΕ».

Ο Σάρετς, το κόμμα του οποίου που είχε έρθει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουνίου κατάφερε να επιβληθεί μετά την αποτυχία του συντηρητικού Γιάνεζ Γιάνσα, το κόμμα του οποίου είχε έρθει πρώτο, να συγκεντρώσει πλειοψηφία έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία εμπνευσμένη από τον Ούγγρο δεξιό εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου είναι σύμμαχος.

Ο Σάρετς διαδέχεται τον (κεντροαριστερό) Μίρο Τσέραρ, έναν από τους νέους συμμάχους του στον συνασπισμό.

SHARE:

24Media Network