Σοκ στη Ρωσία. Δολοφόνησαν τον Μπόρις Νέμτσοφ

default image

Μαφιόζικη δολοφονία, του φιλοδυτικού Μπορις Νέμτσοφ, την ώρα που περπατούσε με την 24χρονη φίλη του. Το χτύπημα έγινε σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Μόσχας. Σφοδρή αντίδραση από τις ΗΠΑ

Με τέσσερις έως επτά σφαίρες στην πλάτη δολοφονήθηκε είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ο 55χρονος Ρώσος πολιτικός Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Ο Μπ. Νεμτσόφ δέχθηκε τα πυρά πιθανότατα επαγγελματιών δολοφόνων την ώρα, που βάδιζε συνοδευόμενος από 24χρονη φίλη του από το Κίεβο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα δίπλα στο Κρεμλίνο.

Οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ βγήκαν από αυτοκίνητο των συνεργών τους, που σταμάτησε ξαφνικά στη γέφυρα και διέφυγαν με το ίδιο όχημα αφού βεβαιώθηκαν ότι το θύμα τους υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο σημείο του εγκλήματος έχουν έσπευσαν πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και ειδικοί, που ερευνούν το χώρο, ενώ στην περιφέρεια της Μόσχας τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο αναζήτησης των δολοφόνων.

Η δολοφονία του Νεμτσόφ επιβεβαιώθηκε τόσο από την Κεντρική Ανακριτική Υπηρεσία της Ρωσίας, που άσκησε τη σχετική δίωξη, όσο και από τους κομματικούς ομοϊδεάτες του, όπως το στέλεχος του “Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Ρωσίας – Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας” Ιλιά Γιασίν.

“Βλέπω μπροστά μου το πτώμα του Μπόρις. Υπάρχουν γύρω πολλοί αστυνομικοί”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρία Νόβοστι ένας οικείος του Νεμτσόφ, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν, ο οποίος έφθασε γρήγορα στον τόπο της δολοφονίας.

Το κανάλι Ρωσία 24 έδειξε εικόνες στις οποίες το πτώμα του Μπόρις Νεμτσόφ κείτεται πάνω στη γέφυρα. Ίχνη αίματος είναι ορατά, σύμφωνα με δημοσιογράφο αυτόπτη μάρτυρα.

Πολλοί άνθρωποι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας και η νεαρή γυναίκα που συνόδευε τον Μπόρις Νεμτσόφ ανακρίθηκε από τους ερευνητές, διευκρίνισε η αστυνομία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, Μοσχοβίτες πήγαν να καταθέσουν άνθη κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.

 

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν “θα διατάξει τη δολοφονία” του.  

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι “τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά”.  

Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Καταδικάζει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Νεμτσόφ, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόρφ, εκπροσώπου του προέδρου.

Ο Πεσκόρφ δήλωσε ότι το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση» -η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.

Αμερόληπτη έρευνα ζητούν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Μπαρίς Νεμτσόφ ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Ρωσίας , αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αντιδράσεις στη Μόσχα και μια παραφωνία

“Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα”, δήλωσε μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν.

Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι “το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική”.

“Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: “(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη”, έγραψε στο Facebook.

Μοναδική παραφωνία, ένας αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, πως πρόκειται για μια “αιματηρή προβοκάτσια (…) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό”.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Ένας υπεύθυνος για τη διαδήλωση, ο Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε πως αυτή θα ματαιωθεί και να αντικατασταθεί από μια πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του.

Επί 45 λεπτά, με αυστηρή φωνή και πολύ σοβαρό τόνο, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός παρουσίασε τις προτάσεις του για “να αλλάξουμε τη Ρωσία”, μη διστάζοντας να διακόπτει τους συνομιλητές του, δύο δημοσιογράφουτς του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας, που μάταια προσπαθούσαν να τον κάνουν να χαλαρώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα