Σομαλία: Απομακρύνεται μερίδα Αμερικανών διπλωματών 'λόγω απειλής'

Σομαλία: Απομακρύνεται μερίδα Αμερικανών διπλωματών 'λόγω απειλής'
AP

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή ανακοίνωσε αυτό το μέτρο μία ημέρα αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS στη χώρα

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Σομαλία έδωσε εντολή το Σάββατο σε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, επειδή έχει ενημερωθεί για μια «συγκεκριμένη απειλή» εναντίον των στελεχών της.

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή ανακοίνωσε αυτό το μέτρο μία ημέρα αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χώρα, οι οποίες ανέφερε πως είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί τρομοκράτες».

«Λόγω πληροφοριών για μια συγκεκριμένη απειλή εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Σομαλία έδωσε εντολή στους πολιτικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν το Μογκαντίσου μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ΙΚ στρατολογεί μέλη στη Σομαλία, αλλά σε σύγκριση με την οργάνωση αλ Σεμπάμπ, είναι ακόμη αδύναμο.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα που δηλώνει πίστη στο ΙΚ κατέλαβε ένα μικρό λιμάνι στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ.

Η αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, άλλοτε έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας.

Η Σεμπάμπ—στην οποία αποδόθηκε η διπλή βομβιστική επίθεση στο Μογκαντίσου τον περασμένο μήνα, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 350 άνθρωποι—έχει σκοπό να διώξει τα στρατεύματα των κρατών της Αφρικανικής Ένωσης, να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της, εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Οι ΗΠΑ διεξάγουν σποραδικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών της οργάνωσης.

(Φωτογραφία: AP / Mohamed Sheikh Nor)

SHARE:

24Media Network