Σομαλία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε στρατιωτική ακαδημία

Σομαλία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε στρατιωτική ακαδημία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Mohamed Sheikh Nor

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση καμικάζι σε στρατιωτική ακαδημία. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ισλαμιστές Σεμπάμπ.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο σήμερα σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους μέσα σε μια στρατιωτική ακαδημία στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ανέφεραν δύο πηγές του στρατού.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ισλαμιστές Σεμπάμπ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από πέρσι οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη συνεργαζόμενων πολιτοφυλακών ανάγκασαν την οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα να αποχωρήσει από πολλά εδάφη στη νότια Σομαλία. Ωστόσο, οι ισλαμιστές συνέχισαν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους έχουν βαλτώσει καθώς οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση, οι μαχητές της Σεμπάμπ ενέτειναν τις δικές τους επιθέσεις. Στα τέλη Μαΐου σκότωσαν τουλάχιστον 54 Ουγκαντέζους κυανόκρανους σε μια βάση στα νότια του Μογκαντίσου. Πολιόρκησαν την Μπαϊντόα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και εξαπέλυσαν επιδρομές στο ίδιο το Μογκαντίσου αυτόν τον μήνα.

Στη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στόχος ήταν η στρατιωτική ακαδημία Τζάλε Σιγιάντ. «Έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο 30 ανθρώπων. Άλλοι 73 τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο στρατόπεδο εκπαίδευσης» είπε ένας αξιωματικός του στρατού, ο ταγματάρχης Αμπντουλάχι. Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τον από.ογισμό αυτόν.

Τα θύματα κατάγονταν από την περιοχή του Κάτω Σαμπέλε και είχαν πάει στην πρωτεύουσα για εκπαίδευση, είπε ο λοχαγός Άλι Φάραχ που, όπως είπε, γνώριζε προσωπικά κάποιους από αυτούς τους άνδρες. «Γινόταν καταμέτρηση των στρατιωτών όταν ανατινάχθηκε ο βομβιστής», είπε.

Η Σεμπάμπ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι σκότωσε 73 στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 124. Η οργάνωση σχεδόν πάντα ανακοινώνει αριθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους των αρχών.

Η Σεμπάμπ μάχεται από το 2006 με σκοπό να ανατρέψει την κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας και να εγκαταστήσει δική της διακυβέρνηση, βασιζόμενη στον ισλαμικό νόμο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα