Σόου από τον Τραμπ στο Κογκρέσο – Ανακοίνωσε νέα συνάντηση με Κιμ Γιονγκ Ουν

Σόου από τον Τραμπ στο Κογκρέσο – Ανακοίνωσε νέα συνάντηση με Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο AP

Χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες από τις γυναίκες βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών προκάλεσε η ομιλία Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους στο Κογκρέσο, από την οποία δεν έλειψαν μεγαλοστομίες, εξαγγελίες και απειλές κατά πάντων.

Σε συμβιβασμό κάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ξεκινώντας την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Συνέχισε με τις γνωστές μεγαλοστομίες και απειλές κατά πάντων ενώ προανήγγειλε νέα Σύνοδο Κορυφής το Βορειοκορεάτη ηγέτη.

“Γελοίες” οι έρευνες

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απειληθεί μόνο από «ανόητους πολέμους», τις «πολιτικές σκοπιμότητες», ή «γελοίες μικροκομματικές έρευνες». «Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.

Γυναίκες στα λευκά

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ» αλλά και ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Κογκρέσο παρά ποτέ».

Η Νάνσι Πελόζι χειροκροτεί τον Τραμπ AP

Αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες στιγμές που γυναίκες βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών, πολλές από τις οποίες προσήλθαν για την ομιλία ντυμένες στα λευκά, σε ένδειξη της υποστήριξής τους προς το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης, σηκώθηκαν όρθιες και χειροκρότησαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Τέλος στο αδιέξοδο

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία». «Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Κανείς δεν θα… κλέβει τις δουλειές των πλούσιων Αμερικανών

Προειδοποίησε επίσης την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το τείχος θα οικοδομηθεί

Υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο. Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Νέα συνάντηση με Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», είπε ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη. Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα».

«Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε. «Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

Διάλογος με τους Ταλιμπάν

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στις «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, από όπου θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 17 χρόνια αφότου οι sΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη».

“Θα εξαλειφθεί το AIDS”

Ο πρόεδρος των sizeΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία τουHIV/AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία τουΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε. Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Ο αριθμός έχει μειωθεί στην πορεία των ετών, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ισχύει για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ομοφυλόφιλους. Η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση τουΗΠΑ και ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, κάτι που απέρριψε το αμερικανικό Κογκρέσο.

“Να απαγορευθούν οι αμβλώσεις”

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

«Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος, ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος ζωηρά από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους. Η άμβλωση παραμένει ζήτημα πολιτικά και κοινωνικά τοξικό επί δεκαετίες στη χώρα. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις της άμβλωσης είναι αντισυνταγματικές. Όμως ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει όριο ως προς το στάδιο της κύησης μέχρι το οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις τερματισμού της. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους «καθυστερημένους» τερματισμούς της κύησης. Ο όρος γενικά αναφέρεται στις αμβλώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα