Σουηδία: Δικαστήριο έκρινε ένοχο άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK

Σουηδία: Δικαστήριο έκρινε ένοχο άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK
Σημαία του PKK AP Photo/Andrew Medichini

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε σε άνδρα στη Σουηδία. Κατηγορείται για απόπειρα εκβιασμού, για σοβαρό αδίκημα με όπλα και για χρηματοδότηση τρομοκρατίας

Σουηδικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο έναν άνδρα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να χρηματοδοτήσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από το 1984.

Η ετυμηγορία έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις της Σουηδίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα καθυστερεί το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εν μέρει διότι, όπως ισχυρίζεται, η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε υποστηρικτές παραστρατιωτικών οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες, Τετάρτη, τη στήριξή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της εγκαίρως για τη σύνοδο της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

«Το περιφερειακό δικαστήριο κρίνει ένοχο Κούρδο με καταγωγή από την Τουρκία για το ότι προσπάθησε να πιέσει Κούρδο επιχειρηματία στην Στοκχόλμη να πληρώσει χρήματα στο PKK υπό την απειλή όπλου», ανέφερε σε δήλωση ο δικαστής Μανς Βίγκεν.

«Η απόπειρα εκβιασμού έγινε εντός του πλαισίου της εκτεταμένης δραστηριότητας συγκέντρωσης χρημάτων που διεξάγει το PKK στην Ευρώπη, δηλαδή μέσω εκβιασμού», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για απόπειρα εκβιασμού, για σοβαρό αδίκημα με όπλα και για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ετυμηγορία.

«Ο άνδρας πρέπει επίσης να απελαθεί από τη Σουηδία και να απαγορευθεί η επιστροφή του εδώ, χωρίς χρονικό όριο», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα