Σουηδία: Ερχονται αποκαλύψεις για τη δολοφονία Πάλμε-Ο ρόλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική

Σουηδία: Ερχονται αποκαλύψεις για τη δολοφονία Πάλμε-Ο ρόλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική
Η Λισμπέτ Πάλμε και ο σύζυγός της Ούλωφ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που δολοφονήθηκε το 1986 AP

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για το φόνο του Ούλωφ Πάλμε ο οποίος παραμένει ανεξιχνίαστος.

Εχουν περάσει 34 χρόνια από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε στη Σουηδία και όμως αυτή παραμένει ανεξνίαστη έστω και αν αυτή αφορούσε τον ιδιαίτερη δημοφιλή Πρωθυπουργό της χώρας.

Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά, από την ημέρα του φόνου (28 Φεβρουαρίου του 1986) είναι ότι ο Πάλμε πυροβολήθηκε από πίσω την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι του από τον κινηματογράφο στον οποίο είχε παρακολουθήσει την προβολή ταινίας. Ο Πάλμε συνήθιζε να κυκλοφορεί με τα πόδια και πολλές φορές χωρίς τη φρουρά του.

Εκτοτε διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες. Οι δύο επικρατούσες, κατά τον Guardian, είναι οι εξής: Πρώτον ότι το φόνο τον διέπραξε κάποιος μανιακός ο οποίος διαφωνούσε με τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του Παλμε στη Σουηδία. Δεύτερον, ότι ο Σουηδός Πρωθυπουργός, μαχητής της δημοκρατίας και της ελευθερίας σ’ όλον τον κόσμο, έπεσε από τα πυρά πρακτόρων του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Οπως και να έχει πάντως, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη θα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν νέα στοιχεία που αφορούν τη δολοφονία και τα οποία προέρχονται από τη συνεργασία με τις αρχές της Νοτίου Αφρικής.

Κατά πληροφορίες, ήδη από τον Μάρτιο, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των αρχών της Σουηδίας και της Νοτίου Αφρικής στην Πραιτώρια κατά την οποία παραδόθηκε στους Σουηδούς φάκελος πληροφοριών για το φόνο. Πέρι τίνος πρόκειται θα το μάθουμε την Τετάρτη.

Είναι πάντως σαφές ότι κατά καιρούς γράφτηκαν πολλά ρεπορτάζ για το γεγονός ότι το καθεστώς του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την υποστήριξη του Πάλμε στο Εθνικό Κογκρέσο της Νοτίου Αφρικής και τις προσπάθειές του να αποκαλύψει υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων και πετρελαίου.

Ο Τζόραν Μπιορκνταλ πάνως, Σουηδός διπλωμάτης που επί σειρών ετών, ερεύνησε τη δολοφονία, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία. “Το καθεστώς του απαρχάιντ σκότωσε τον Σουηδό πρόεδρο. Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι”.

Ο Πάλμε ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο είχε προχωρήσει στην πρωτοβουλία των Εξι για την παγκόσμια ειρήνη και τον αφοπλισμό μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, της Αργεντινής, της Τανζανίας και του Μεξικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα