Σπάνια καταδίκη: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πάει φυλακή για φόνο 15χρονου

Former Balch Springs Police Officer Roy Oliver, foreground left, stands next to defense attorney Miles Brissette, right, after being sentenced to 15 years in prison for the murder of 15-year-old Jordan Edwards, Wednesday, Aug. 29, 2018, at the Frank Crowley Courts Building, in Dallas. (Rose Baca/The Dallas Morning News via AP, Pool)
Former Balch Springs Police Officer Roy Oliver, foreground left, stands next to defense attorney Miles Brissette, right, after being sentenced to 15 years in prison for the murder of 15-year-old Jordan Edwards, Wednesday, Aug. 29, 2018, at the Frank Crowley Courts Building, in Dallas. (Rose Baca/The Dallas Morning News via AP, Pool) AP

Η καταδίκη αστυνομικού οργάνου για φόνο πολίτη δεν είναι συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ. Υπό αυτήν την έννοια η ποινή 15 ετών σε 38χρονο αστυνομικό για φόνο 15χρονου έγινε θέμα στις ΗΠΑ.

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε την Τετάρτη, ένας λευκός πρώην αστυνομικός του Τέξας για τον φόνο πέρυσι ενός άοπλου 15χρονου μαύρου μαθητή σε προάστιο του Ντάλας, μια μάλλον σπάνια ετυμηγορία σε μία από τις υποθέσεις μοιραίων σφαλμάτων και δυσανάλογης βίας από πλευράς αστυνομικών οι οποίες έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα τις ΗΠΑ.

Το σώμα ενόρκων που έκρινε την Τρίτη ένοχο τον 38χρονο Ρόι Όλιβερ για τον φόνο του 15χρονου Τζόρνταν Έντουαρντς συνεδρίασε και χθες για αρκετές ώρες προτού εκδώσει την ετυμηγορία του για την ποινή αυτή κάθειρξης. Η καταδίκη του Όλιβερ είναι μια από τις σπάνιες στις οποίες ένας αστυνομικός κρίνεται ένοχος για τον φόνο άοπλου ανθρώπου.

Σε μια έντονα φορτισμένη κατάθεση στο δικαστήριο πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας για την κάθειρξη του πρώην αστυνομικού, η μητέρα του Όλιβερ ζήτησε από το σώμα των ενόρκων να καταδικάσουν το γιο της στην ελάχιστη ποινή κάθειρξης πέντε ετών, κυρίως εξαιτίας των αναγκών του μικρότερου γιου της που είναι αυτιστικός. "Γι' αυτό προσεύχομαι επειδή μπορεί ακόμη να έχει αντίκτυπο στη ζωή αυτού του παιδιού", δήλωσε η Λίντα Όλιβερ απευθυνόμενη στο σώμα των ενόρκων.

ADVERTISING

Δύο αστυνομικοί συνεργάτες του Όλιβερ και ένας γείτονας ήταν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν από την πλευρά της υπεράσπισης για να περιγράψουν τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου. Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του 15χρονου Τζόρνταν, ο Όντελ Έντουαρντς, κατέθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που είπε στον γιο του ήταν ότι τον αγαπάει. "Δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Τζόρνταν εδώ", είπε στο δικαστήριο.

Ο Ρόι Όλιβερ πυροβόλησε επανειλημμένα με καραμπίνα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί, κοντά στο Ντάλας. Μία από τις σφαίρες πέτυχε στο κεφάλι έναν από τους επιβαίνοντες, τον Τζόρνταν Έντουαρντς, διαπρεπή μαθητή και αθλητή στο σχολείο του. Το σώμα των ενόρκων συνεδρίασε περίπου 12 ώρες για δύο ημέρες προτού καταλήξει στην ετυμηγορία του στη δίκη αυτή που άρχισε στα μέσα του Αυγούστου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network