Spiegel κατά Μητσοτάκη: “Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία”

Spiegel κατά Μητσοτάκη: “Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή AP

Την παρέμβαση της ΕΕ ζητάει σε άρθρο του το Spiegel "για το απολυταρχικό δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης". Σκληρές αναφορές για τα pushbacks και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πριν λίγες ημέρες ρεπόρτερ του Spiegel απαντούσε σε σκληρό τόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή όσα είπε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές, για το προσφυγικό και το ζήτημα με τους εγκλωβισμένους στον Έβρο.

“Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα”, είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, κατά τη πρωτολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η απάντηση ήρθε από τον ρεπόρτερ του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος έκανε λόγο για “ντροπή” και πως ο ίδιος γνώρισε προσωπικά τους γονείς του άτυχου κοριτσιού και πως αυτό πράγματι ονομαζόταν Μαρία.

Τώρα, το Spiegel επανέρχεται στη κριτική που ασκεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, με άρθρο που υπογράφεται από το Maximilian Popp, με τίτλο “ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία”.

Όπως αναφέρει το γερμανικό portal στο άρθρο του, “η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, κάτι που είδαν και φέτος το καλοκαίρι εκατομμύρια Ευρωπαίοι”. “Η φωτεινή πλευρά της Ελλάδας είναι ο ήλιος, οι παραλίες, η φιλοξενία”, αναφέρει το γερμανικό Μέσο. Και συνεχίζει: “Ίσως γι’ αυτό οι κυβερνήσεις στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πιο πρόθυμες να παραβλέψουν τη σκοτεινή πλευρά του εταίρου τους στην ΕΕ. Η διάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία απασχολεί τα δικαστήρια και την Επιτροπή της ΕΕ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπό τον δεξιό συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας, φαίνεται ότι δεν ενόχλησε σχεδόν κανέναν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι”.

 

“Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή που έχει αποκαταστήσει την υπόληψη της χώρας. Αυτό για το οποίο δεν του αρέσει να μιλάει είναι οι αμέτρητες πλέον νομικές παραβιάσεις που διαπράττουν Έλληνες αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του”, συνεχίζει το άρθρο, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο.

Ειδική αναφορά, γίνεται εκ νέου στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής. “Ειδικά στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έχει de facto παύσει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απελάσει βίαια χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια”, λέει το Spiegel σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ανθρώπων που έχουν φτάσει στη χώρα μας έχοντας γίνει νωρίτερα θύματα διακινητών από τη πλευρά της Τουρκίας.

Κάνει δε λόγο, για εργαλειοποίηση του προσφυγικού και από την ελληνική πλευρά. “Απήγαγαν ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία στα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα”, αναφέρει ενδεικτικά. “Σχεδόν ποτέ δεν καλούνται Έλληνες αξιωματούχοι να δικαιολογήσουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα σύνορα. Από την άλλη, αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά είναι ότι οι άνθρωποι που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, να υφίστανται πιέσεις”, αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Το Spiegel στέκεται στην αναστολή λειτουργίας της ΜΚΟ Josoor, “μετά από παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές, επί μήνες“. “Υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων διώκονται ως λαθρέμποροι. Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, δυσφημήθηκε ως Τούρκος πράκτορας στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης”, σημειώνεται, με αναφορά σε όσα γράψαμε παραπάνω.

“Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε αυτοκριτική αλλά δυσφήμησε τον Χριστίδη επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομη πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Είναι ακριβώς η μορφή αντιστροφής ενοχής που πλέον έχουμε συνηθίσει από την Αθήνα”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, αρχικά παραδέχθηκε την ύπαρξη νεκρού παιδιού στον Έβρο, στη τουρκική πλευρά όπως είπε, τη Τρίτη στην ομιλία του στη Βουλή επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως ο θάνατος δεν έχει τεκμηριωθεί. Η αντιπολίτευση αντέδρασε, μιλώντας για “ύβρι και βλασφημία” δια στόματος Δημήτρη Βίτσα.

Θυμίζουμε εδώ πως πριν λίγο καιρό, το Spiegel είχε δημοσιεύσει την έρευνα της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης) για τις επαναπροωθήσεις και τις ευθύνες της Frontex στην Ελλάδα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η OLAF ερεύνησε μηνύματα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, και της ομάδας του, πήρε καταθέσεις από μάρτυρες και εξέτασε έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά σε επεισόδιο που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου του 2020, που χαρακτηρίζεται ως pushback, το οποίο, σύμφωνα με το Spiegel, παρακολουθούσε η Frontex, χωρίς να προσπαθεί να το αποτρέψει.

Επιπλέον, η έκθεση της OLAF τεκμηριώνει πως, σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, η Frontex χρησιμοποίησε χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα στο περιστατικό της 5η Αυγούστου 2020, όπου συμμετείχε το Λιμενικό με το πλοίο CPB 137, η αποστολή του οποίου συγχρηματοδοτείται από την Frontex.

Παράλληλα, στις αρχές του Ιουλίου η χώρα μας καταδικάστηκε για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

“Ο Μητσοτάκης έχει κάνει το ψέμα μέρος της πολιτικής του”

“Η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο στις μεθόδους ενός αυταρχικού ηγέτη. Αυτός και οι άνθρωποί του, έχουν κάνει το ψέμα ουσιαστικό μέρος της πολιτικής τους. Για παράδειγμα, το DER SPIEGEL και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει πλήρως τις παράνομες απωθήσεις της Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) επιβεβαίωσε τις αναφορές. Κι όμως, μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι δεν κάνει απωθήσεις”, αναφέρει το Spiegel.

“Αποσυντίθεται έτσι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να λάβει χώρα ο δημοκρατικός λόγος” γράφει ο αρθρογράφος, και εν συνεχεία επικαλείται τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και τη καθόλου τιμητική θέση της χώρας μας (στη τελευταία θέση της ΕΕ ως προς την ποιότητα του Τύπου). Θυμίζουμε εδώ, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει απαξιώσει την εν λόγω λίστα και την δημοσιογραφική ομάδα που την έκανε.

“Η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση της ΕΕ”, γράφει το Spiegel, “ενώ στη δημοσκόπηση του Reuters μόλις το 7% των Ελλήνων δηλώνει πως τα ΜΜΕ της χώρας τους είναι ακηδεμόνευτα”.

Σε αυτό το σημείο, το δημοσίευμα στέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών:

“Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κράτος επιτήρησης υπό τον Μητσοτάκη. Ο αρχηγός των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί αφού έγινε γνωστό ότι ένας κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης και ένας δημοσιογράφος είχαν γίνει υποκείμενα υποκλοπών. Ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης συμμετείχε στη διαδικασία δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί”.

Να γίνει έρευνα από την ΕΕ

“Εναπόκειται πρώτα και κύρια στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχική τάση στη χώρα τους. Το αργότερο τον επόμενο χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, οι πολίτες εκεί μπορούν να αποφασίσουν σε τι είδους χώρα θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησή τους”, τονίζεται.

“Παράλληλα καλείται και η ΕΕ να παρέμβει. Έχει αποδεχτεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για πάρα πολύ καιρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τις καλωσόρισε. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Έβρο το 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε την Ελλάδα ως «ασπίδα της Ευρώπης». Και στα κράτη μέλη, πολλοί χαίρονται κρυφά που οι Έλληνες συνοριοφύλακες αποκρούουν τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα με το πώς γίνεται αυτό. Όταν η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ήταν στην Αθήνα τον Ιούλιο, ζήτησε από τους οικοδεσπότες της να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τα pushbacks. Ήταν μια φθηνή δήλωση. Αν η ΕΕ θέλει να αισθάνεται σοβαρή ως προς τα στάνταρτς που θέτει, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις δέουσες διαδικασίες για έρευνες ως προς τις κινήσεις της Ελλάδας”, καταλήγει το εκτενέστατο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα