Μητσοτάκης: Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα βγει Τσίπρας

Μητσοτάκης: Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα βγει Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Ανδρουλάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της επισύνδεσης.

Την ανησυχία του για τις δυνατότητες μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά και για τη δική του θέση σε μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, δύο φορές δημόσια, αλλά και κατ’ ιδίαν σε συνάντηση και εκείνος αρνήθηκε, όπως αρνείται και τώρα. “Εχει πει βέβαια ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση, έχει πει ότι δε θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργός της χώρας, ακόμη και εάν η Νέα Δημοκρατία επικρατούσε. Ειναι δικαίωμα του να επιλέγει τους φίλους και τους συμμάχους του, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να πει γιατί και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

“Φαίνεται ότι ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Για αυτό ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται εάν ψηφίσουν Ανδρουλάκη θα τους προκύψει Τσίπρας”.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε η συζήτηση για τις υποκλοπές να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και υποστήριξε: “Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ.”

Δήλωσε επίσης ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων όταν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός και ζήτησε: “Να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ.Τσίπρα πρωθυπουργό.

“Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη, να προσφύγει στα δικαστήρια”

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν παράνομα λογισμικά στις εθνικές υπηρεσίες και δήλωσε: “Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη, να προσφύγει στα δικαστήρια”.

Εκτίμησε δε με νόημα ότι μπορούν να βρεθούν διαδικασίες ώστε η επιτροπή Θεσμών να συνεδριάζει στο εξής με μυστικότητα, σχολιάζοντας για τις διαρροές σχετικά με την ακρόαση Δεμίρη: “Τα δημόσια πρόσωπα δεν μπορούν να νομίζουν ότι είναι στο απυρόβλητο”.

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μάλιστα: “Εάν συμφωνείτε με Βενιζέλο ότι επί της αρχής κανένας βουλευτής δε μπορεί να παρακολουθείτε να το πείτε κ.Τσίπρα, αλλά ας σκεφτούμε όλοι πως εξαρθρώθηκε η ΧΑ”

Επισήμανε τέλος ότι ένα μικρό υποσύνολο των επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από ΕΥΠ και οι υπόλοιπες από άλλες υπηρεσίες. Υποστήριξε ότι αυτό απαντά σε όσους παρουσιάζουν την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι πρακτόρων και τόνισε:

“Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Δημοκρατία και έχει τη δύναμη να καλύπτει τις ελλείψεις της με διορθωτικές τομές”, κάνοντας λόγο για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις που δε θα ακυρώνουν όμως το ρόλο της υπηρεσίας, αλλά και πρόσθετη προστασία για δημόσια πρόσωπα, ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω της επιτροπής Θεσμών, αναβάθμιση του ρόλου του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας, ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου διαφάνειας και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού ΕΥΠ. Εκτίμησε εξάλλου ότι “θα είναι μισή η δουλειά της εξεταστικής αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε προτάσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι μέσα από μίζερη ανεδαφική, στενόμυαλη, χαιρέκακη, μικροκομματική προσέγγιση. Στην πανδημία, στο μεταναστευτικό, στις εθνικές συμφωνίες” και σχολίασε: “Ετσι και τώρα Τσίπρα η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας, όχι γιατί δεν υπήρξε σφάλμα αλλά γιατί η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη. Εγώ αμέσως τόλμησα με θάρρος μόλις το πληροφορήθηκα να διαχωρίσω τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών και εσείς σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι θα ακούσει με προσοχή τον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο κάλεσε να διευκρινίσει αυτό που είχε πει το 2019 ότι η περίοδος Ρουμπάτη δεν ήταν χρυσή περίοδος. Και είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Εσεις δεν είστε που δίνατε στην Αυγή προσωπικα email του προεδρου του ΣτΕ λίγο πριν την αποφαση για τις τηλεοπτικές άδειες;”

“Μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής στον Έβρο”

Υποστήριξε συνεπώς ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας σκηνικό πολιτικής κρίσης, να παρουσιάσει μία υπηρεσιακή αστοχία ως μία τάχα εντολή που την αποδίδετε σε μένα προσωπικά και θυμίζει αρνητικές στιγμές από το παρελθόν” και δήλωσε:

“Είναι ψέμα ανέντιμο και ανήθικο. Περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης για αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι: “Κάποιοι καραδοκούν εντός και εκτός συνόρων ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια” και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως “δίνετε επιχειρήματα σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών γιατί βρίσκουν αποτελέσματα απέναντι τους”.

Επιχείρησε δε να συσπειρώσει τη δεξιά βάση επικαλούμενος το μεταναστευτικό και την “υβριδική απειλή” της Τουρκίας. “Μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής στον Έβρο με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

“Στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε”

“Στην Ελλάδα του 2022 δε θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποια κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δε θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ με σκοπό να επηρεάσουν την πολιτική σκηνη. Ούτε το ειδικό θα γίνει γενικό με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Σε όσους σκέφτονται έτσι η απάντηση είναι μία: Δεν κάνω πίσω. Στη Δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του.”

Διέψευσε δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: “Ζητάτε εκλογές να μπει η χώρα σε τρίμηνη περιπέτεια σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Για σκεφτείτε κ.Τσίπρα τι σημαίνει εκλογές, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια, για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν τη ΝΔ και το Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και το έχουν πει και δημόσια. Θα αναλάβω το πολιτικό κόστος. Αυτό το δύσκολο χειμώνα θα τον περάσουμε μαζί. Δε θα φυγομαχήσω. Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα