Τραβάει το σχοινί η Φινλανδία

Τραβάει το σχοινί η Φινλανδία

Η Κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει τον τρόπο αύξησης της πραγματικής "δύναμης πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα 250 δις. ευρώ στα 440 δις. ευρώ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times  αναφέρει ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του Ταμείου, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα την επιτύχουν.

Η απλούστερη και επί πολλές εβδομάδες πιθανότερη λύση, προσθέτει το δημοσίευμα, ήταν ο διπλασιασμός των εγγυήσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Τη λύση αυτή, έστω και διστακτικά, αποδέχθηκε και η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο από τις άλλες χώρες τις εγγυήσεις της, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομίας της. Η Φινλανδία, ωστόσο, μπλόκαρε τη σχετική απόφαση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και συνέχισε να το κάνει και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας κυρία Μαρί Κιβινιέμι παραδέχθηκε ότι η χώρα της παίζει τον ασυνήθιστο για αυτή ρόλο του ταραχοποιού.

Τόνισε, όμως, ότι τα "χέρια της είναι δεμένα", λόγω της διάλυσης της φινλανδικής Βουλής εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου και της αντίθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην αύξηση των εγγυήσεων.

"Δεν έχω την εντολή από τη Βουλή να αυξήσω τις εγγυήσεις", είπε η κυρία Κιβινιέμι.

Αφού σημείωσε ότι θα έπρεπε να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τη Βουλή για να εγκρίνει τις εγγυήσεις, προσέθεσε: "Αυτό θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, θα έλεγα αδύνατο, επειδή το θέμα είναι πολύ καυτό".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κλίμα κατά της αύξησης των εγγυήσεων στη Φινλανδία έχει παίξει σημαντικό ρόλο η ραγδαία άνοδος στις δημοσκοπήσεις του κόμματος "Αληθινοί Φιλανδοί" , το οποίο έχει αντιευρωπαϊκές θέσεις και μπορεί να κάνει θραύση στις ερχόμενες εκλογές. Το κόμμα αυτό βρίσκεται μόλις δύο μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις από το προπορευόμενο κόμμα "Εθνικός Συνασπισμός" του Υπουργού Οικονομικών κ. Γίρκι Κατάινεν - το κόμμα της κ. Κιβινιέμι βρίσκεται στην τρίτη θέση - και ο αρχηγός του έχει δεσμευθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε αύξηση στις εγγυήσεις.

SHARE:

24Media Network