Βολιβία: Σταματούν οι αποκλεισμοί δρόμων ενόψει των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών

Διαδηλωτές στη Βολιβία
Διαδηλωτές στη Βολιβία AP

Κίνηση καλής θέλησης από τους αυτόχθονες στο Ελ Αλτο οι οποίοι σταματούν τους αποκλεισμούς για να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Βολιβία ήραν τους αποκλεισμούς των δρόμων ενόψει των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν το Σάββατο το βράδυ με τη μεταβατική πρόεδρο Ζανίν Άνιες, με σκοπό τον τερματισμό των ταραχών, την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία υπό την πίεση των δυνάμεων ασφαλείας και εν μέσω καταγγελιών για νοθεία στις εκλογές.

Ο Μοράλες έφυγε στο Μεξικό, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, και δηλώνει ότι ανατράπηκε πραξικοπηματικά. Ωστόσο, βουλευτές του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματός του, κατέληξαν σε συμφωνία με άλλα κόμματα ώστε να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που είναι αναγκαίο ώστε να διοριστεί μια νέα εκλογική επιτροπή και να προκηρυχθούν ξανά εκλογές. Με το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.

Στην πόλη Ελ Άλτο αποκαταστάθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου η κυκλοφορία προς ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει αρθεί ο αποκλεισμός δρόμων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάτοικοι του Ελ Άλτο περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, υπό βροχή, για να ξαναγεμίσουν τις φιάλες αερίου έξω από το εργοστάσιο Senkata όπου την Τρίτη σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Μαγειρεύαμε με ξύλα στη μεσαυλή», είπε η 44χρονη Μίριαμ Γκονσάλες που περίμενε στην ουρά επί τρεις ώρες μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της. Ορισμένοι κάτοικοι ωστόσο προειδοποίησαν ότι ο αποκλεισμός του Senkata μπορεί να ξαναρχίσει, αν δεν πάνε καλά οι συνομιλίες με τη μεταβατική κυβέρνηση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σημειώθηκαν ορισμένες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Κοτσαμπάμπα, το προπύργιο του Μοράλες.

Η Άνιες πρόκειται να συναντηθεί αργά απόψε με ηγετικά στελέχη των διαδηλωτών από το Ελ Άλτο και άλλες περιοχές της Βολιβίας. Δεν είναι γνωστό τι θα ζητήσουν οι δεύτεροι από τη μεταβατική πρόεδρο της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες στις κινητοποιήσεις τους ζητούσαν δικαιοσύνη για όσους σκοτώθηκαν στις ταραχές αλλά και την ανάκληση ενός νόμου με τον οποίο δόθηκαν στον στρατό ευρείες εξουσίες να χρησιμοποιεί βία για να αποκαταστήσει την τάξη.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βολιβία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκτός Βολιβίας και τα παιδιά του Μοράλες

SHARE:

24Media Network