Βολιβία: Ανοιχτή πλέον η ρήξη Αρσε-Μοράλες

Διαβάζεται σε 2'
Βολιβία: Ανοιχτή πλέον η ρήξη Αρσε-Μοράλες
AP

Εκτός του MAS, του κυβερνώντος κόμματος, τέθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αρσε ο οποίος πλέον βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Εβο Μοράλες.

Ο Βολιβιανός πρόεδρος Λουίς Άρσε τέθηκε εκτός του κυβερνώντος κόμματος, του MAS, με τα χρώματα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του 2020, στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με αυτόν που υπήρξε μέντοράς του, τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες (2006-2019).

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό έκρινε πως ο κ. Άρσε «έθεσε αυτόν εκτός» παράταξης, καθώς δεν συμμετείχε στο συνέδριο του κόμματος αυτή την εβδομάδα, προορισμένου για να οργανωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Δεκεμβρίου ώστε να αναδειχθεί υποψήφιός του για το κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο κ. Μοράλες, ηγέτης του MAS, του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στο βολιβιάνικο κοινοβούλιο, ανήγγειλε τον περασμένο μήνα πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2025. Ο Λουίς Άρσε, πολιτικός κληρονόμος του Έβο Μοράλες, που κέρδισε τις εκλογές του 2020, δεν είχε ακόμα ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο κ. Μοράλες, 63 ετών, κατηγόρησε την κυβέρνηση Άρσε πως επιδιώκει να τον θέσει εκτός πολιτικής, εμπλέκοντας άδικα το όνομά του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εκτός του προέδρου, αποπέμφθηκαν από το κόμμα άλλα 28 μέλη του, όλα πιστά στον Λουίς Άρσε.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του εξάλλου το MAS τροποποίησε το καταστατικό του, ορίζοντας πως μόνο μέλη του για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν πλέον να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Πρόκειται πρακτικά για φωτογραφική διάταξη που θέτει τον Λουίς Άρσε εκτός κούρσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα