Σταύρος Νικόλας Νιάρχος: Παραμένει υπό κράτηση στο Κονγκό – Γιατί συνελήφθη

Σταύρος Νικόλας Νιάρχος: Παραμένει υπό κράτηση στο Κονγκό – Γιατί συνελήφθη
Σταύρος Νικόλας Νιάρχος Instagram / @Nicolas Niarchos

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και εγγονός του Σταύρου Νιάρχου συνελήφθη χθες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Ποιος είναι.

Υπό κράτηση παραμένει ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος, ο οποίος συνελήφθη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τις υπηρεσίες πληροφοριών, επειδή προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως το RECN, που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος είναι εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, και ένας δημοσιογράφος από το Κονγκό συνελήφθησαν στη νοτιοανατολική πόλη Λουμπουμπάσι την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR. Ο 33χρονος δημοσιογράφος, που συνεργάζεται με τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker, είχε έρθει σε επαφή με τοπικές ένοπλες οργανώσεις, πρόσθεσε.

«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ενώ χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως ο δημοσιογράφος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος σήμερα, αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».

Ο Νιάρχος πήγε στη ΛΔ του Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.

Ποιος είναι ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος

Ο 33χρονος εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, έχει επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή της οικογενειακής παράδοσης και εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker. Το ενδιαφέρον του βρίσκεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, έχοντας ταξιδέψει για να καλύψει θέματα, μεταξύ άλλων, σε Κονγκό, Υεμένη, Ιαπωνία και Μπουργκίνα Φάσο, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε Guardian, Independent και Observer.

Μια από τις σημαντικότερες δουλειές του, είναι η πρόσφατη αποστολή του στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της εισβολής των στρατευμάτων του Πούτιν, με τον ίδιο να ταξιδεύει στο Λβιβ και να καταγράφει, πέρα από την τραγική καθημερινότητα των αμάχων, τις προσπάθειες των Ουκρανών να περισώσουν από τους βομβαρδισμούς έργα τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσίασε και τη δράση του ουκρανικού αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα