Μαρτυρία από τη Χιλή του κορονοϊού: “Η κατάσταση θυμίζει δικτατορία”

Μαρτυρία από τη Χιλή του κορονοϊού: “Η κατάσταση θυμίζει δικτατορία”
Ασφάλεια στη Χιλή AP

Ο Κριστιάν από τη Χιλή περιγράφει την καθημερινότητα στη χώρα εν μέσω καραντίνας. "Με το τέλος του κορονοϊού θα ζητήσουμε δημοψήφισμα" αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Κριστιάν ζει στη Χιλή όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως λέει στο News 24/7, παρά την καραντίνα και τις έκτακτες συνθήκες στη χώρα των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του Προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα ακόμη και από τα μπαλκόνια τους. Πάγιο αίτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση καθώς οι έννοιες της δωρεάν παιδείας, υγείας, της συνταξιοδότησης είναι άγνωστες στη σημερινή Χιλή.

“Ο κορονοϊός λειτούργησε πολύ καλά για την κυβέρνηση στο να κρατήσει τον λαό εντός σπιτιών, άρα και να σωπάσει. Επομένως με το πέρας αυτής της περιόδου, οι πολίτες θα επανέλθουν ακόμα πιο οργισμένοι, ζητώντας δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έχω συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολύ παραπάνω εξουσία απ’ όσο φανταζόμουν, τόση που δεν μπορώ παρά να συγκρίνω την κατάστασή μας με δικτατορία” λέει χαρακτηριστικά, στέλνοντας όμως παράλληλα το μήνυμα πως όλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη κατά του ιού με ιδιαίτερη προσοχή.

“Ως ανθρώπινο είδος είμαστε μοναδικά και πανέξυπνα όντα. Ας μην αφήσουμε την υπερηφάνεια μας να μας δώσει ψευδή εντύπωση ότι είμαστε άτρωτοι και αθάνατοι”, μας λέει χαρακτηριστικά.

Η μαρτυρία του Κριστιάν παρακάτω:

“Ασχολούμαι με την Θεωρητική Φυσική και πιο συγκεκριμένα με την βαρύτητα. Μεγάλωσα και έχω κάνει το διδακτορικό μου στην Χιλή, αλλά έχω έρθει με το πρόγραμμα Erasmus στην Αθήνα. Μου άρεσε ιδιαίτερα καθώς παρέμεινα και μετά τις σπουδές μου στην Ελλάδα. Στην Χιλή είμαστε σε απαγόρευση κυκλοφορίας εδώ και 3 εβδομάδες, οπότε ο κόσμος δεν κυκλοφορεί χωρίς να έχει κάποια άδεια. Προσωπικά είμαι σε καραντίνα εδώ και 2 εβδομάδες, από τότε που πέρασαν σε πιο αυστηρούς ελέγχους κινήσεων των πολιτών και κύρηξαν ολική απαγόρευση.

Δεν έχει αλλάξει καθόλου η ζωή μου αφού από μόνος μου διαβάζω και η δουλειά που κάνω μπορεί να γίνει και από το σπίτι. Φυσικά προτιμώ την φυσική παρουσία και την ανθρώπινη επαφή, οπότε αποφάσισα να βοηθάω αστέγους, αγοράζοντας και δίνοντάς τους τρόφιμα, καθώς δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο να συμβεί. Απολαμβάνω να τους μιλάω, να πίνουμε μερικές φορές μπύρες μαζί, να φιλοσοφούμε, έχοντας πάντα στο νου μας φυσικά μήπως περάσει κάποιος αστυνομικός.

Καρέ του Κριστιάν

 

Μένω μόνος μου, επομένως δεν με επηρεάζει κάπως. Μου έμαθε να απολαμβάνω την μοναξιά, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τις αληθινές μου σχέσεις, αφού αν αποφασίσω να περάσω χρόνο με κάποιον/α, είναι επειδή πραγματικά το επιθυμώ και όχι επειδή αναγκάζομαι. Η ζωή ταλαντεύεται μονίμως μεταξύ μοναξιάς και συντροφικότητας και εξαρτάται από τον καθένα να το απολαύσει όσο γίνεται. Μου φαίνονται ενδιαφέρουσες και οι δύο καταστάσεις και αξίζει να τις εξερευνήσει κανείς με ενθουσιασμό. Δεν θα έλεγα ότι επικοινωνώ ιδιαίτερα με τους δικούς μου. Όποτε είναι να τους μιλήσω θα τους καλέσω στο τηλέφωνο. Τους αγαπώ πάρα πολύ και η παρούσα κατάσταση δεν αλλάζει καθόλου τα συναισθήματά μου για εκείνους.

Η απομόνωση είναι ισχυρή ευκαιρία για να σκεφτεί κανείς

Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει εργασίες στον υπολογιστή, πρότζεκτ, διαδικτυακά μαθήματα, σκάκι, μαγειρεύω (και ελληνικά φαγητά όπως σεφταλιά), ακούω μουσική, παίζω LEGO, παίζω air drums, ταΐζω περιστέρια. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, μου δίνει χρόνο να αναρωτηθώ πολλά, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην έκανα. Η απομόνωση είναι ισχυρή ευκαιρία να σκεφτεί κανείς, όπως έκανε και ο Ισαάκ Νεύτων κατά τη διάρκεια της πανούκλας το 1665-1666, όπου είχε χρόνο να εμβαθύνει και να εξελίξει τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα. Φυσικά δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με τον Νεύτωνα, κανείς δεν συγκρίνεται, αλλά το νόημα είναι ότι ο χρόνος που περνάει ο καθένας μόνος του βοηθάει να δει πράγματα που δεν θα παρατηρούσε ποτέ.

Ο Κριστιάν στην πατρίδα του Καρέ του Κριστιάν για το News24/7

Μερικά βράδια, μετά τις 10, βγαίνουν οι γείτονες στα μπαλκόνια αρχίζοντας να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του Προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ζούμε δύσκολες εποχές στη Χιλή. Οι πολίτες της είναι οργισμένοι με την παρούσα εξουσία. Είχαμε πολλά ξεσπάσματα και διαμαρτυρίες.

Οι πολίτες θα επανέλθουν ακόμα πιο οργισμένοι, ζητώντας δημοψήφισμα

Ο κορονοϊός λειτούργησε πολύ καλά για την κυβέρνηση στο να κρατήσει τον λαό εντός σπιτιών, άρα και να σωπάσει. Επομένως με το πέρας αυτής της περιόδου, οι πολίτες θα επανέλθουν ακόμα πιο οργισμένοι, ζητώντας δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έχω συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολύ παραπάνω εξουσία απ’ όσο φανταζόμουν, τόση που δεν μπορώ παρά να συγκρίνω την κατάστασή μας με δικτατορία.

Συνιστώ στους ανθρώπους να προσέχουν τον ιό. Ας λειτουργήσουμε υπεύθυνα. Ως ανθρώπινο είδος είμαστε μοναδικά και πανέξυπνα όντα. Ας μην αφήσουμε την υπερηφάνεια μας να μας δώσει ψευδή εντύπωση ότι είμαστε άτρωτοι και αθάνατοι. Παραβλέπουμε ότι κατοικούμε σε ένα πλανήτη με άλλα είδη και αρνούμαστε να δούμε ότι κάτι φτιαγμένο από τη φύση μπορεί να μας σκοτώσει. Ένα μικρό κομμάτι από RNA το οποίο δεν είναι καν ζωτικό ον από μόνο του, μπορεί να μας καταστρέψει. Ας είμαστε μετριόφρωνες και ας ζούμε όσο γίνεται ειρηνικά.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν βγούμε από καραντίνα είναι να πάω στην πλατεία κοντά στο σπίτι μου και να απολαύσω την ημέρα. Όποιος θέλει να καθίσει δίπλα μου είναι ευπρόσδεκτος. Μια δροσερή μπύρα μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα