Ημερολόγιο Μπιν Λάντεν: Έτσι άνοιξε ο δρόμος στους τζιχαντιστές για την Ευρώπη

default image

Απαντήσεις σε χρήσιμα ερωτήματα, όπως πώς αντιλαμβανόταν τον κόσμο ο ηγέτης της αλ Κάιντα και τι περίμενε από τις εξεγέρσεις της "Αραβικής Άνοιξης", δίνουν τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις αμερικανικές υπηρεσίες

Τα αρχεία βρέθηκαν στον προσωπικό υπολογιστή του Μπιν Λάντεν κατά την επιδρομή των Αμερικανών στο σπίτι όπου είχε καταφύγει και ζούσε με την οικογένειά του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011, οπότε και σκοτώθηκε.

Πρόκειται για μία σειρά από αρχεία τα οποία παρέχουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τον “εγκέφαλο” των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τη λειτουργία της αλ Κάιντα.

Ο Μπιν Λάντεν, μεταξύ άλλων, θεωρούσε τη Λιβύη ως το “μονοπάτι” για την μετάβαση τζιχαντιστών στην Ευρώπη, περιγράφει την επίσκεψή του ως έφηβος στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ουίλιαμ Σέξπιρ, ενώ αναπτύσσει και τις σκέψεις του για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Στις 228 σελίδες του ημερολογίου, περιλαμβάνονται σκέψεις, συζητήσεις με μέλη της οικογένειάς του και απόψεις για το πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι εξεγέρσεις και οι ταχείες αλλαγές στον αραβικό κόσμο, αλλά και πότε θα πρέπει να παρεμβαίνει η αλ Κάιντα.

“Το χάος και η έλλειψη ηγεσίας στις εξεγέρσεις, αποτελούν το πιο πρόσφορο για να διαδοθούν οι ιδέες και οι απόψεις της αλ Κάιντα”, φέρεται να είχε πει ο Μπιν Λάντεν σε μέλη της οικογένειάς του. Η σύζυγός του, που αναφέρεται στα έγγραφα ως Ουμ Χάμζα, τον διαβεβαίωνε ότι το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που είχε κυκλοφορήσει επτά χρόνια νωρίτερα, αποκηρύσσοντας τους ηγέτες του αραβικού κόσμου ως ακατάλληλους, αποτελούσε μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται και συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τις κόρες του Μίριαμ και Σομίγια, καθώς και με τους γιους του, Χαλέντ και Χάμζα. Ο τελευταίος θεωρείται μάλιστα ότι προοριζόταν για διάδοδος του στην τρομοκρατική οργάνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εξέγερση της Λιβύης, για την οποία ο Μπιν Λάντεν φέρεται να θεωρούσε ότι “άνοιξε το δρόμο στους τζιχαντιστές” για το δυτικό κόσμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη χώρα ως “Σομαλία της Μεσογείου” για τα σχέδια της αλ Κάιντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα