Στη φυλακή Ιταλός βιομήχανος, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους

Στη φυλακή Ιταλός βιομήχανος, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους

Καταδικαστική απόφαση για τον βιομήχανο Στέφεν Σμιντχάινι. Εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τη χρήση αμίαντου από την Έτερνιτ Ιτάλια. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Σε δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάσθηκε με απόφαση που εξέδωσε το εφετείο στο Τορίνο ο Ελβετός βιομήχανος Στέφεν Σμιντχάινι για εκ προμελέτης πρόκλησης σοβαρών βλαβών στην υγεία, που σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της χρήσης αμίαντου από την Έτερνιτ Ιτάλια.

Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος και συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας αυτής είχε καταδικασθεί πέρυσι σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Τορίνου. Ο έτερος κατηγορούμενος και πρώην συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας ο Βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν Ντε Καρτιέ Ντε Μαρσιέν, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, πριν από δυο εβδομάδες.

Η υπόθεση αφορούσε την χρήση αμίαντου από τις βιομηχανίες Έτερνιτ, στην Ιταλία. Υπολογίζεται ότι μόνον στην βιομηχανική μονάδα του Καζάλε Μονφεράτο, στην βόρεια περιφέρεια της Αλεσάντρια, ο αμίαντος μέχρι το 1986 (έτος κατά το οποίο σταμάτησε η παραγωγή) προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Οι νεκροί σε όλη την Ιταλία -στην χώρα λειτουργούσαν άλλες τρεις μονάδες-υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 3.000, ενώ άλλοι τόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω του αμίαντου.

Η τοξική αυτή ουσία είχε χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για να καλυφθούν πολλές στέγες σε σπίτια και αγροικίες κοντά στις βιομηχανίες και προκάλεσε καρκίνο του πνεύμονα και άλλες μορφές καρκίνου σε εκατοντάδες κατοίκους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι εργαζόμενοι της Έτερνιτ Ιτάλια δεν διέθεταν κανέναν τρόπο να προστατεύουν την υγεία τους και δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση για τις ιδιότητες του αμίαντου, ότι δηλαδή η έκθεση στην ουσία αυτή και η εισπνοή μικροϊνών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση.

Δεν τους είχαν παρασχεθεί ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να μπορέσουν να προστατευθούν, όπως οι μάσκες και τα γάντια, ώστε να μην εισπνέουν μικροΐνες αμιάντου ή να έρχονται σε απευθείας επαφή με την συγκεκριμένη ουσία. Οι δυο ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, συνέχισαν την παραγωγή και όταν ήταν βέβαιοι, πλέον, για τις ολέθριες συνέπειες του αμιάντου, έχοντας ως μόνο κίνητρο, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network