Στη Βιέννη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στη Βιέννη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ξεκινά αύριο στη Βιέννη ο νέος κύκλος συνομιλιών μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Βιέννη αύριο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τα πυρηνικά στο Ιράν, πριν την προθεσμία της 30ης Ιουνίου που έχουν θέσει οι δυτικές δυνάμεις για μια συμφωνία.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και έξι χωρών, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας - έχουν στόχο να βρεθεί συμφωνία υπό την οποία η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν γονατίσει την οικονομία της.

Παρά τη προθεσμία που έχουν θέσει, έχει καταστεί φανερό στις έξι χώρες ότι θα χρειαστεί πολύ παραπάνω χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία. Τα δύο σημεία διαφωνίας σχετίζονται με τη σειρά που θα ακολουθηθεί για την ελάφρυνση των κυρώσεων και τη διασαφήνιση των μέτρων επίβλεψης και επιβεβαίωσης για να βεβαιωθούν οι δυτικές χώρες ότι η Τεχεράνη δεν παραβιάζει κρυφά οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι ΗΠΑ και μερικοί από τους συμμάχους των υποψιάζονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα ενέργειας για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν το αρνείται, και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά του αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς όπως τη δημιουργία ραδιενεργών ισότοπων για ιατρική χρήση.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network