Στην πολυπληθέστερη μεσόγεια χώρα του κόσμου το έτος έχει 13 μήνες

Στην πολυπληθέστερη μεσόγεια χώρα του κόσμου το έτος έχει 13 μήνες
Εικόνα από την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία shutterstock

Πρωτοχρονιά το Σάββατο στην χώρα με τον περισσότερο πληθυσμό, που δεν βρέχεται από θάλασσα. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η ιδιαιτερότητά της, καθώς μόλις μπήκε στο...2014.

Ένα ατελείωτο γλέντι έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες στην Αιθιοπία. Οι πολίτες γιορτάζουν την έναρξη του νέου έτους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την αύξηση των τιμών, τον πόλεμο και την πείνα στις βόρειες περιοχές της αφρικανικής χώρας. Η Πρωτοχρονιά τον Σεπτέμβρη στην πολυπληθέστερη μεσόγεια χώρα του κόσμου, προκύπτει από διάφορους, “περίεργους” για μας, υπολογισμούς.

Το έτος τους έχει 13 μήνες ενώ το ημερολόγιό τους είναι σχεδόν 7 έτη και 8 μήνες πίσω από το δυτικό, κάτι που σημαίνει ότι το Σάββατο (11/09) είναι η πρώτη μέρα του 2014 γι’ αυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί υπολογίζουν διαφορετικά το έτος γέννησης του Χριστού. Όταν η Καθολική Εκκλησία άλλαξε τον υπολογισμό της το 500 μ.Χ., η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ακολούθησε. Έτσι η Πρωτοχρονιά του νέους έτους τους πέφτει στις 11 Σεπτεμβρίου στο δυτικό ημερολόγιο ή στις 12/9 τα δίσεκτα έτη.

Σε αντίθεση με τα παιδιά που μεγαλώνουν αλλού, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι Αιθίοπες νέοι να μάθουν ρίμες για να θυμούνται πόσες ημέρες έχει κάθε μήνα.

Στην Αιθιοπία είναι απλό: 12 μήνες ο καθένας έχει 30 ημέρες και ο 13ος – ο τελευταίος του έτους – έχει πέντε ή έξι ημέρες, ανάλογα με το αν είναι δίσεκτο έτος.

Ο χρόνος υπολογίζεται επίσης διαφορετικά – με την ημέρα να χωρίζεται σε δύο 12ωρα που ξεκινούν από τις 06:00, πράγμα που τόσο το απόγευμα όσο και τα μεσάνυχτα η ώρα Αιθιοπίας είναι 6 ακριβώς.

Να σημειωθεί ότι η Αιθιοπία είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που δεν αποικίστηκε ποτέ ενώ εκεί λέγεται ότι φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα