Στις 19 Οκτωβρίου η νέα δίκη του Μουμπάρακ

Στις 19 Οκτωβρίου η νέα δίκη του Μουμπάρακ

Στις 19 Οκτωβρίου η νέα δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011

Νέα ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου καθώς ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο στο δικαστήριο για μία νέα δίκη στην οποία κατηγορείται για τη δολοφονία διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ, 85 ετών, εμφανίστηκε με γυαλιά, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, σε μία αυτοσχέδια αίθουσα δικαστηρίου στα περίχωρα του Καΐρου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μαχμούντ αλ-Ρασίντι αποφάσισε πως οι τρεις συνεδρίες, που ορίστηκαν από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, δεν μπορούν να μεταδοθούν τηλεοπτικά ή να καλυφθούν από τα έντυπα μέσα. Επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας.

Σε αυτές τις κεκλεισμένων των θυρών ακροαματικές διαδικασίες το δικαστήριο θα εξετάσει κατ΄αντιπαράσταση τον πρώην πρωθυπουργό Άτεφ Εμπέιντ, τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Μουράντ Μιουάφι και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Άχμεντ Γκαμάλ Εντίν.

Υποστηρικτές του Μουμπάρακ και οπαδοί του διαδόχου του, του αποπεμφθέντος από το στρατό πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις έξω από το κτίριο του δικαστηρίου.

Ο Μουμπάρακ δικάζεται εκ νέου με την κατηγορία ότι απέτυχε να εμποδίσει τη δολοφονία άνω των 800 ειρηνικών διαδηλωτών στην εξέγερση που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από την εξουσία το 2011.

Ο υπουργός Εσωτερικών επί Μουμπάρακ Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι πρώην επικεφαλής ασφαλείας αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες.

Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του, Αλάα και Γκαμάλ, αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο Μουμπάρακ παραμένει υπό περιορισμό σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου μετά την αποφυλάκισή του σε μια υπόθεση διαφθοράς τον περασμένο μήνα.

Άλλο δικαστήριο του Καΐρου εξέτασε το αίτημα του γενικού εισαγγελέα της χώρας να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία 14 εξεχόντων ισλαμιστών, περιλαμβανομένου του Μοχάμεντ Μπαντίε, του κρατούμενου επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν στο δικαστήριο πως η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει την απόφασή του την Τρίτη.

Εκατοντάδες αιγύπτιοι ισλαμιστές κρατούνται από τον Ιούλιο, όταν ο στρατός απομάκρυνε τον Μόρσι έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της διακυβέρνησής του.

Η Αδελφότητα έχει καταδικάσει ως πραξικόπημα την αποπομπή του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου της Αιγύπτου, και έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες εωσότου να αποκατασταθεί στην εξουσία.

SHARE: