Στο Ευρωκοινοβούλιο το πόρισμα της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γερμανικές οφειλές
Γερμανικές οφειλές EUROKINISSI

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών

Tο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών απέστειλαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την αμέσως προσεχή περίοδο.

Αναφορικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων της κατοχικής περιόδου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με την ίδια επιστολή των δύο προέδρων επισυνάφθηκε προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikstrom, η αναλυτική ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 16 Αυγούστου 2016 στο Κομμένο της Άρτας, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα της σφαγής του μαρτυρικού Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των απαράγραφων αυτών ελληνικών διεκδικήσεων εντάσσεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των θεσμικών οργάνων στα οποία υποβάλλονται αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών για την εφαρμογή του δικαίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η Ελλάδα και ο μαρτυρικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της", είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Κομμένο Άρτας, όπου βρέθηκε, για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή 317 ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς, στις 16 Αυγούστου του 1943.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως η αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου είναι χρέος απέναντι σε όλη την Ευρώπη, στον ίδιον τον γερμανικό λαό, στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη και χρέος ιστορικό στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.

Δεν επιθυμούμε ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε την ανοιχτή πληγή

"Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε", τόνισε και συνέχισε:

"Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές αποζημιώσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανικές αποζημιώσεις: Αγώνας σε δυο μέτωπα

Γερμανία: Οριστικά ρυθμισμένες οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ξεχνά

'Πράσινο φως' από τη Βουλή για δυναμική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

SHARE:

24Media Network