Στο φως η εντολή του καθεστώτος Φράνκο για τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Στο φως η εντολή του καθεστώτος Φράνκο για τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Νέα στοιχεία για την εκτέλεση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Τι αποκαλύπτουν έγγραφα που ήρθαν στο φως

Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, δολοφονήθηκε σε ηλικία 38 ετών το 1936. Η δολοφονία του σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες είχε γίνει στην περιοχή της Γρανάδας από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, το οποίο αποτελούνταν από αστυνομικούς,εθελοντές αλλά και κρατούμενους. Μαζί του λεγόταν ότι εκτελέστηκαν άλλα τρία άτομα.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν γνώριζαν καν ποιον πρόκειται να δολοφονήσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί, μέλη επιχειρηματικών κύκλων αλλά και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο.

Τώρα 79 χρόνια μετά νέες πληροφορίες έρχονται να αποκαλύψουν ποιοι πραγματικά βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία του Λόρκα. Το 1965 στην εποχή μετά τη δικτατορία του Φράνκο κάποιοι που συμμετείχαν στην δολοφονία του διάσημου συγγραφέα έριξαν φως στην υπόθεση σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδας.

Στο φως η εντολή του καθεστώτος Φράνκο για τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ότι ο  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του, καθώς θεωρούνταν από τη τότε κυβέρνηση ως ''σοσιαλιστή και μασόνο της στοάς στην Αλάμπρα”. Ενώ επίσης κατηγορούνταν για ''ομοφυλοφιλία και αποκλείουσα συμπεριφορά''.

Η δολοφονία του λοιπόν προέκυψε έπειτα από επίσημη εντολή του καθεστώτος της ισπανικής χούντας . Οι αρχές, σύμφωνα με τα ιστορικά έγραφα, είχαν πραγματοποιήσει δύο έρευνες στο σπίτι του Λόρκα με εντολή του δικτάτορα Φράνκο. Για αυτό και ο συγγραφέας είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός φίλου του.

Ωστόσο το 1936 και συγκεκριμένα ένα μήνα αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, αστυνομικοί εντόπισαν τον Λόρκα τον συνέλαβαν και αφού ομολόγησε τον εκτέλεσαν. Έπειτα θάφτηκε σε έναν ρηχό τάφο, όπως αναφέρεται σε ένα από τα έγραφα. Το τι είπε στην ομολογία του δεν έχει γίνει γνωστό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τάφος του Ισπανού συγγραφέα δεν έχει βρεθεί ακόμα, ενώ πριν να δοθούν στην δημοσιότητα αυτά τα έγραφα θεωρούνταν ότι τα οστά του βρίσκονταν σε έναν μαζικό τάφο χιλιάδων αμάχων κοντά στη Γρανάδα.

Ο δικτάτορας Φράνκο αρνούνταν τότε οποιαδήποτε εμπλοκή του στη δολοφονία του συγγραφέα ενώ είχε δηλώσει ότι: '' Ο συγγραφέας πέθανε επειδή είχε ανάμειξη με τους αντάρτες. Αυτά είναι φυσικά ατυχήματα του πολέμου.''

Με πληροφορίες από theguardian.com και wikipedia

SHARE: