Στο συνέδριο του κυβερνώντος AKP θα αντικατασταθεί ο Νταβούτογλου

Στο συνέδριο του κυβερνώντος AKP θα αντικατασταθεί ο Νταβούτογλου

Πολιτική κρίση στην Τουρκία. Το συνέδριο του κυβερνώντος AKP θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου. Ο Νταβούτογλου δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία

Το κυβερνών τουρκικό κόμμα AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Στο συνέδριο αυτό αναμένεται ότι θα αντικατασταθεί ο σημερινός ηγέτης του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις αφού ο Νταβούτογλου προήδρευσε συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Νταβούτογλου δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία.

«Ο Νταβούτογλου αποσύρεται», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε μία βελούδινη « Δημοκρατική Μετάβαση», που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο ώστε να αποφευχθεί μία κρίση στην κορυφή του Κράτους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το συνέδριο του AKP θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαΐου στην Αγκυρα, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ντε φάκτο εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος

Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, καλό γνώστη του AKP, ο Νταβούτογλου «δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο και κατά συνέπεια, δεν θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί».

Οταν εξελέγη πρόεδρος, έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και υποταγή του.

Ωστόσο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στη χθεσινή σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

«Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.

«Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

Ενώ η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet χαρακτηρίζει την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της κυβέρνησης «επανάσταση στο σεράι», προσθέτοντας ότι ο Νταβούτογλου θα πληρώσει τον λογαριασμό της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με τους Κούρδους και του πολέμου στη Συρία.

«Οποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.

Πέφτουν οι τουρκικές μετοχές

Απώλειες σχεδόν 2% κατέγραφαν σήμερα οι τουρκικές μετοχές, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων με τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών να αυξάνονται, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να αποχωρήσει μετά την σύγκρουσή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο του 2013, με απώλειες άνω του 8% μέχρι στιγμής, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη των 30 μονάδων βάσης, σχεδόν σε υψηλό μηνός.

Τα πενταετή ασφάλιστρα έναντι κίνδυνου αθέτησης πληρωμών (CDS) ανήλθαν σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά 1,3%, ανακτώντας μόνο μέρος των χθεσινών απωλειών, όταν υποχώρησε κατά 3,8%.

«Ενώ η πολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε αφού το κόμμα AKP ανέκτησε την πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου, οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά βασικός κίνδυνος για τη λίρα, η οποία είναι πιθανό να εξακολουθήσει να είναι ευάλωτη τις επόμενες ημέρες», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέλος εποχής για Νταβούτογλου

SHARE:

24Media Network