Στόκτον: Μια χρεοκοπημένη πόλη

Στόκτον: Μια χρεοκοπημένη πόλη

Σε ρύθμιση χρεών προχωρά η πόλη Στόκτον στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που χρεοκοπεί μέχρι στιγμής

Η Stockton της βόρειας Καλιφόρνια με πληθυσμό 290.000 θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που θα υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές καθώς απέτυχε στις διαπραγματεύσεις με αυτούς για τη ρύθμιση χρεων υψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το CBS το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού της πόλης αναμένεται να ξεπεράσει τα 26 εκατ. δολάρια, παρά τις δραματικές περικοπές προσωπικού.

Η αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 αναμένεται να υποβληθεί ακόμα και σήμερα. Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε με 6 ψήφους υπέρ και 1 κατά τον προϋπολογισμό του 2012 -13, έχει ήδη δώσει άδεια στο διαχειριστή της πόλης να υποβάλει την αίτηση.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να παγώσουν μέχρι νεωτέρας τα χρέη προς τις τράπεζες, ενώ ο δήμος θα μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει δημοτικά τέλη και να πληρώνει για τις βασικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική.

Στην πόλη, που βρίσκεται 150 χλμ. ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, το 15% των κατοίκων είναι άνεργοι -ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ.

Μόλις 13 πόλεις, νομοί και άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 9 πέρυσι- το υψηλότερο ποσοστό τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Η πόλη του Stockton είναι ο έβδομος δήμος που θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης φέτος και ο πρώτος στην πολιτεία της Καλιφόρνια μετά την πόλη του Vallejo που ζήτησε προστασία το 2008.

SHARE:

24Media Network