Στον ανακριτή ο Λούλα ντα Σίλβα για το σκάνδαλο της Petrobras

Στον ανακριτή ο Λούλα ντα Σίλβα για το σκάνδαλο της Petrobras

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας να ανακριθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας για το σκάνδαλο της Petrobras

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την ανάκριση από την αστυνομία του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στο πλαίσιο της συνεχώς διευρυνόμενης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η αίτηση της αστυνομίας να της επιτραπεί η ανάκριση του Λούλα ως μάρτυρα, η οποία υπεβλήθη τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως ο δημοφιλής πολιτικός «μπορεί να επωφελήθηκε» από το κύκλωμα που δωροδοκούσε πολιτικούς.

Ο Λούλα ενδέχεται να «εξασφάλισε πλεονεκτήματα για τον ίδιο, για το κόμμα του... ή για την κυβέρνηση διατηρώντας μια βάση πολιτικής υποστήριξης που συντηρείτο με παράνομες δοσοληψίες» στην Πετρομπράς, ανέφεραν οι ερευνητές στην αίτηση.

Εισαγγελείς λένε ότι δεν διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Λούλα και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με οποιοδήποτε αδίκημα, όμως σημειώνουν πως πιστεύουν ότι στο κύκλωμα διαφθοράς πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο άλλοτε προσωπάρχης του πρώην προέδρου, ο Ζουζέ Ντιρσέου.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι θα ανακριθούν δεν έχουν την ιδιότητα των υπόπτων, αλλά όπως πρότεινε η αίτηση που υπεβλήθη από την αστυνομία, την ιδιότητα των μαρτύρων», ανέφερε ο Τεόρι Ζαβάσκι, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην απόφασή του.

Ένας εκπρόσωπος του πρώην προέδρου είπε πως ο Λούλα «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έρευνα για την υπόθεση της Πετρομπράς, διότι δεν υπάρχει καμιά αιτία» για κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές οι οποίοι διεξάγουν την έρευνα επισήμαναν στην αίτησή τους ότι θεωρούν απαραίτητο να ανακρίνουν τον Λούλα διότι η έρευνα και τα στοιχεία που περιέχονται σε καταθέσεις αξιωματούχων οι οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί για το σκάνδαλο έδειξαν ότι «φθάνει στον πολιτικό και κομματικό πυρήνα της κυβέρνησής του».

SHARE:

24Media Network