Στους 5.000 οι νεκροί της Συρίας

default image

Χιλιάδες είναι τα θύματα της καταστολής στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σκοτώνουν αδιακρίτως οι δυνάμεις ασφαλείας. Παιδιά μεταξύ των νεκρών

Η καταστολή της εξέγερσης στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε “πιθανότατα περισσότερους” από 5.000 ανθρώπους, υποστήριξε η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Όπως είπε η Πιλάι, ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 2 Δεκεμβρίου από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

“Εκτίμησή μου είναι ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων ξεπερνά σήμερα τους 5.000. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη”, πρόσθεσε η Πιλάι, σύμφωνα με διπλωμάτες που παρέστησαν στο Συμβούλιο.

“Αξιόπιστες πληροφορίες που συγκέντρωσε το προσωπικό μου δείχνουν μια τάση για συστηματική και διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων”, διαβεβαίωση η Πιλάι.

Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 300 ανήλικοι έχουν σκοτωθεί από τις συριακές δυνάμεις, εκ των οποίων οι 56 τον Νοέμβριο. Τα σχολεία, είπε, χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης.

“Δεν λυπήθηκαν τα παιδιά. Οι κρατικές δυνάμεις αδιαφόρησαν για τα δικαιώματα των παιδιών προσπαθώντας να επιβάλουν σιωπή στους αντιφρονούντες. Το να σκοτώνουν παιδιά χτυπώντας τα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων είναι μια διαδεδομένη πρακτική”, όπως επίσης και “τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση”, υποστήριξε.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, υπογράμμισε ότι ήρθε ο καιρός το Συμβούλιο να καταδικάσει τη Συρία. “Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο οι χώρες που διστάζουν ακόμη να αλλάξουν γνώμη. Έχω πραγματικά σοκαριστεί από αυτά που άκουσα”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα