SYMBIOSIS: Η Λέσβος καλωσορίζει τον Κόσμο

SYMBIOSIS: Η Λέσβος καλωσορίζει τον Κόσμο

Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival ηταν έμπνευση μιας στιγμής – ή το αποτέλεσμα πολλών διάσπαρτων σκέψεων που έκαναν βόλτες στο μυαλό μου για κάποια χρόνια τώρα.

Της Λήδας Ασλανίδου

Μετάφραση: Χρυσάνθη Γούλα

Μία Ελληνίδα του εξωτερικού, κάνει ένα διάλειμμα από το εξωτερικό, επιστρέφει, και καλωσορίζει τον κόσμο στο SYMBIOSIS – μία μεγάλη γιορτή αλληλεγγύης, πολυπολυτισμικότητας, ανοιχτού διαλόγου και πολιτισμικής ανταλλαγής.

Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival ηταν έμπνευση μιας στιγμής – ή το αποτέλεσμα πολλών διάσπαρτων σκέψεων που έκαναν βόλτες στο μυαλό μου για κάποια χρόνια τώρα.

Σχεδίαζα το δικό μου Brexit εδώ και κάμποσο καιρό. Όχι επειδή η Αγγλία δεν ήταν φιλόξενη. Αντιθέτως, μου έδωσε μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας, με έφερε πρόσωπο με πρόσωπο με την πολυπολυτισμικότητα, μου έμαθε να εκτιμάω τη διαφορετικότητα και να μαθαίνω από αυτήν. Μου έδωσε αρκετούς λόγους για να πιστεύω ότι κάθε τρελή ιδέα είναι πραγματοποιήσιμη.

Εδώ και λίγο καιρό, οι Έλληνες που έμειναν με αντιμετώπιζαν σαν εξωτερικό παρατηρητή, outsider, σε αυτά που περνάει η Ελλάδα. Μία οικονομική κρίση, μια κρίση ηθικών αξιών, η ανεξέλεγκτη μαζική εισροή προσφύγων. Σε μια προσπάθεια να παίξω το δικηγόρο του διαβόλου, θα παραδεχτώ ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι πίσω από τις πικρές κατηγορίες των συμπατριωτών μου.

Αλλά πώς θα έφερνα αυτές τις εμπειρίες και τα ακούσματα στην Ελλάδα; Αυτή ήταν η ερώτηση, κι παρέμεινε αναπάντητη για χρόνια. Δεν μπορώ να μαζέψω τα πράγματα μου και να φύγω, δεν μπορώ να παραβλέψω όλες τις ευκαιρίες που μου δίνει το Λονδίνο, τι θα κάνω στην Ελλάδα, κανείς δεν με ξέρει ή δεν εκτιμάει τη δουλειά μου εκεί, θα γυρίσω πίσω και θα ζω με την στήριξη της οικογένειάς μου;

Λίγο η έμπνευση που μου έδωσε η τελευταία μου δουλειά, λίγο ο αυθορμητισμός μου, η βοήθεια των φίλων μου και της οικογένειάς μου, μαζί και το συναίσθημα του ρίσκου και τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, με βοήθησαν να πάρω την απόφαση να “συμμαζέψω” τη λονδρέζικη ζωή μου σε μια βαλίτσα και να φύγω. Η ιδέα ενός project, και κάποιοι μήνες σκληρής δουλειάς με έφεραν τελικά στη Λέσβο για να συναντηθώ με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας…

Θα έχετε πολλές ερωτήσεις μέχρι τώρα – ποιο φεστιβάλ, ποια ομάδα, ποια αποκάλυψη, ποια Λέσβος; Κάντε λίγο υπομονή…

Πάει λίγος καιρός που θέλω να δώσω κάτι πίσω στη χώρα μου. Η ιδέα ήρθε στο μυαλό μου το Φεβρουάριο: Θα οργανώσω ένα φεστιβάλ για να ενδυναμώσω την τοπική κοινότητα, και μαζί και την κοινότητα προσφύγων της Λέσβου. Είχα την τύχη να δω πώς η τέχνη έχει τη δύναμη να ενισχύει τοπικές κοινότητες, να τις εμπνέει και να τις ενδυναμώνει, και ήθελα να μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους αυτή την εμπειρία. Κάποιοι άλλοι Έλληνες του εξωτερικού στήριξαν αυτή μου την ιδέα και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί, έχοντας όμως λίγες πληροφορίες για τη Λέσβο.

Ήμουν σε επαφή με ντόποιους, οι οποίοι υποστήριξαν το project. Μίλησαν για την ιδέα μου στην τοπική κοινότητα, και εκεί συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που δούλευαν σε μία παρόμοια ιδέα. Έτσι, γνώρισα τον Χουσείν και τη Ρίτα. Μετά από μια κουβέντα στο Skype, τα δύο φεστιβάλ ένωσαν τις δραστηριότητές τους και κάπως έτσι γεννήθηκε το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival.

SYMBIOSIS: Η Λέσβος καλωσορίζει τον Κόσμο

To SYMBIOSIS είναι ένα παγκόσμιο φεστιβάλ μουσικής και τεχνών. Είναι μία πράξη ευγνωμωσύνης στους ντόποιους για την στάση αλληλεγγύης τους και την ανταπόκρισή τους, ως παράδειγμα αλτρουισμού, σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Επιπλέον το φεστιβάλ θέλει να αναδείξει τις ομορφιές της Μεσογείου, να εξαλείψει τα στίγματα και να τονίσει τις ομοιότητες μεταξύ όλων όσων αποτελούν και θα αποτελέσουν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως επίσης να δώσει στους ντόποιους, στους πρόσφυγες και σε όσους έρθουν από άλλα μέρη του κόσμου την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να επιδιώξουν συνεργασίες μεταξύ τους, στο πνεύμα του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Έχουμε προσκαλέσει καλλιτέχνες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου να συμμετέχουν σε αυτή την τεράστια γιορτή. Για να ονομάσω κάποιους απ’ αυτούς, περιμένουμε την Ολλανδο-Αμερικανή dreamy, alt-pop συνθέτρια, πιανίστρια και τραγουδιστρια Laura Jansen, τον Ramy Essam απ΄την Αίγυπτο, τραγουδιστή γνωστό για τις δυναμικές εμφανίσεις του στην πλατεία Tahrir, τον Olcay Bayir με τους ανατολίτικους ήχους του, εμπνευσμένους απ’ την ασιατική και μεσογειακή μουσική παράδοση, τον Gianni Denitto, έναν  απ’τους καλύτερους ιταλούς τζαζίστες, και πολλούς έλληνες μουσικούς από διάφορα μέρη της χώρας και με διαφορετικές μουσικές επιρροές. Και ακόμα περισσότερους.

Ακόμη, στο SYMBIOSIS οργανώνουμε ένα μοναδικό θεατρικό πρόγραμμα. Θεατρικές ομάδες θα συμμετέχουν με κλασσικά ή πειραματικά έργα. Έχουμε καλέσει επίσης και μια μοναδική στο είδος της θεατρική ομάδα απ’ τη Σουηδία, το Mosaic Theatre, η οποία αποτελείται από άτομα με διανοητικές ή μαθησιακές δυσκολίες, και η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με μια παρόμοια ομάδα στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό κομμάτι του SYMBIOSIS Festival είναι τα εργαστήρια που διοργανώνουμε. Συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό Lon-art, που έχει τη βάση του στο Λονδίνο, ο οποίος θα σχεδιάσει και θα πραγματοποίησει εργαστήρια που στοχεύουν στη συζήτηση κοινωνικών θεμάτων, με στόχο την κοινωνική αλλαγή. Η ομάδα του Lon-art θα πραγματοποίησει δημιουργικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια για όσους παρευρεθούν στο φεστιβάλ αλλά και για τους ανθρώπους από τα καμπ προσφύγων, τους οποίους και θα επισκεπτόμαστε συχνά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Η ομάδα μας είναι μια ομάδα από ανθρώπους εμπνευσμένους από την έννοια της κοινότητας και πεπεισμένους να φέρουν κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη και την πληρότητα. Γι αυτό το λόγο έχουμε σχεδιάσει ένα δυνατό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.

Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια, ηθική και πρακτική, ανθρώπων που μας ενθάρρυναν στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της προσπάθειας. Θέλουμε να προσκαλέσουμε περισσότερους ανθρώπους να γίνουν μέρος αυτού του Φεστιβάλ και παρακάτω είναι λίγοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε:

  • Να συνεισφέρετε μέσω του crowdfunding και να το διαδώσετε!
  • Να προσκαλέσετε κόσμο να ακολουθήσει τις δραστηριότητες μας στο Facebook
  • Να προσκαλέσετε κόσμο να μας ακολουθήσει στο Twitter
  • Να κλείσετε τα εισιτήρια σας για τη Λέσβο και να έρθετε να μας βρείτε εδώ!
SYMBIOSIS: Η Λέσβος καλωσορίζει τον Κόσμο

Το SYMBIOSIS είναι μια γιορτή συνύπαρξης. Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια είχαν ως αποτέλεσμα την μετατόπιση πληθυσμών σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία είχε άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Το SYMBIOSIS Festival είναι η απάντησή μας σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έλαβαν χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η πρώτη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να γιορτάσει την πολυπολιτισμικότητα και να ανοίξει τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Το SYMBIOSIS υποστηρίζουν:

  • Οι τοπικές αρχές της Μυτιλήνης, του Πλωμαρίου και της Ερρεσού
  • Το OXY Club στο Μόλυβο
  • Το Pantotechnion
SYMBIOSIS: Η Λέσβος καλωσορίζει τον Κόσμο

ΠΗΓΗ NEWSDIASPORA

SHARE:

24Media Network