Συμφωνία ΕΕ - Μονακό για διαφάνεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Συμφωνία ΕΕ - Μονακό για διαφάνεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούν οι πολίτες τους, υπέγραψαν ΕΕ και Μονακό. Σε ισχύ από το 2018

Η ΕΕ και το πριγκιπάτο του Μονακό υπέγραψαν την Δευτέρα συμφωνία, η οποία επιτρέπει από το 2018 την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι πολίτες τους αντιστοίχως στο πριγκιπάτο ή την Ένωση, σ' ένα βήμα με στόχο την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης στην Ευρώπη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, μονογράφησε με τη μονεγασκική κυβέρνηση ένα κείμενο που θα περιληφθεί σε μια ήδη υπάρχουσα συμφωνία.

Αφού επικυρωθεί, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2018: Το Μονακό θα παράσχει τότε αυτομάτως σε καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει υπήκοοι των εν λόγω κρατών στην επικράτειά του.

Η ΕΕ υπέγραψε πρόσφατα παρόμοιες συμφωνίες με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τον Άγιο Μαρίνο και την Ανδόρα, που από καιρό επικρίνονται ως φορολογικοί παράδεισοι.

Το πριγκιπάτο επωφελήθηκε από την συμφωνία αυτή για να ζητήσει την έξοδό του από τις "γκρίζες" λίστες τραπεζικής αδιαφάνειας που εκδίδονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network