Συνάντηση Γιούνκερ - Τουσκ με την νέα επικεφαλής της Κομισιόν

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο AP

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να γίνει και επισήμως η νέα πρόεδρος της Κομισιόν στα μέσα Ιουλίου, θα παρουσιάσει το όραμά της για την Ευρώπη μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία πρότειναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι η συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι προγραμματισμένη για τις 11.30 (ώρα Ελλάδας). Στις 15.30 θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ADVERTISING

Νωρίτερα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την υποψηφιότητά της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο η παρουσίαση του οράματός της για την Ευρώπη

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σκοπεύει να παρουσιάσει "το όραμά της" για την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Σκοπεύω να ακούω πολύ, ώστε να είμαι σε θέση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να αναπτύξω διάλογο με το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ένα όραμα για τα επόμενα πέντε χρόνια για την Ευρώπη", είπε η νυν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η φον ντερ Λάιεν επέλεξε να πραγματοποιήσει στο Στρασβούργο –όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές του Μαΐου– την πρώτη επίσκεψή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Εδώ χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας", τόνισε μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος νωρίτερα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τη στήριξη του κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου.

Μετά τη "μακρά και δύσκολη" προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι πλέον "αποφασιστικής σημασίας να επιδείξουμε την ενότητα και το κοινό πάθος μας για την Ευρώπη, που είναι τόσο σημαντική για τον κόσμο αυτόν και πρέπει να ακούγεται και να είναι ορατή", είπε, σε μια λακωνική δήλωσή της στους δημοσιογράφους.

Στις επαφές που είχε με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειάς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "κατά κύριο λόγο παρουσίασε τον εαυτό της και εξήγησε την πορεία της", είπε μια κοινοβουλευτική πηγή. Μίλησε σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά) και "απάντησε σε μερικές ερωτήσεις". Ευχαρίστησε επίσης θερμά τον συμπατριώτη της, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν την Τρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτή είναι η νέα "σιδηρά κυρία" της Κομισιόν

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνία για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών

SHARE:

24Media Network