Συνάντηση Μακρόν – Όρμπαν για την ενότητα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και το “κράτος δικαίου”

Συνάντηση Μακρόν – Όρμπαν για την ενότητα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και το “κράτος δικαίου”
Emmanuel Macron & Viktor Orban AP Photo/Olivier Matthys

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Ουγγαρίας συζήτησαν σε δείπνο εργασίας στο Παρίσι καίρια ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η "ανταγωνιστικότητα της ΕΕ", ο πόλεμος στην Ουκρανία και το κράτος δικαίου στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες, Δευτέρα (13/3), στο Παρίσι, τον Βίκτορ Όρμπαν, για να επιμείνει στην “ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών” όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτημα για το οποίο ακούγονται συχνά αποκλίνουσες απόψεις από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, καθώς και για τις “ευρωπαϊκές αξίες” και το “κράτος δικαίου”, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του γάλλου προέδρου.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στο Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συζήτησαν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα που άπτονται της “βιομηχανικής πολιτικής” και της “ανταγωνιστικότητας” της ΕΕ, καθώς και για θέματα τα οποία άπτονται “της μετανάστευσης”, ανέφεραν οι υπηρεσίες του κ. Μακρόν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κινείται αντίθετα στο ρεύμα των ευρωπαίων εταίρων του στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επικρίνει τον “έμμεσο πόλεμο” της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και απηύθυνε ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Πέραν αυτού, ο ούγγρος δεξιός εθνικιστής ηγέτης έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και ο κ. Μακρόν, θερμός υποστηρικτής της ΕΕ, είχε σκοπό να του θέσει το θέμα χθες βράδυ.

Το δείπνο, έναν χρόνο και πλέον μετά την τελευταία διμερή συνάντηση, τον Δεκέμβριο του 2021 στη Βουδαπέστη, έδωσε «την ευκαιρία» στον Γάλλο πρόεδρο να «επαναβεβαιώσει την ανάγκη ενότητας των ευρωπαϊκών χωρών στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επίθεση, ειδικά διά της αυστηρής εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», έκανε γνωστό το περιβάλλον του κ. Μακρόν.

Παράλληλα, έθιξε ακόμη “το ζήτημα της επικύρωσης της εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO”, καθώς και «μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος» που αναμένεται να συζητηθούν “τις επόμενες εβδομάδες στο ουγγρικό κοινοβούλιο”.

Από τα 30 κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία μένει ακόμη να επικυρώσουν την εισδοχή των δύο νορδικών χωρών, που υπέβαλαν υποψηφιότητες αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γαλλική διπλωματική πηγή εξέφραζε χθες «σιγουριά» για την έγκριση της ένταξης στην κοινοβουλευτική διαδικασία σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχει επιλέξει να τηρεί αμφίσημη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Όρμπαν, που είχε στενή σχέση με τον κ. Πούτιν πριν από τον πόλεμο, αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο, ενώ στηλιτεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρότι η κυβέρνησή του τις ενέκρινε μαζί με τους εταίρους της.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, κατηγορείται πως σταδιακά αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, από τα ΜΜΕ ως τη δικαιοσύνη, κάτι που τον βάζει συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ έχει παγώσει κεφάλαια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη, εν αναμονή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα