Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: Ποιος έχει το πάνω χέρι

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: Ποιος έχει το πάνω χέρι
Ερντογάν και Τραμπ σε παλαιότερη συνάντησή τους AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ έχοντας σε πολλά θέματα την άνεση αν όχι να επιβάλλει αλλά σίγουρα να θέσει επί τάπητος τη δική του ατζέντα.

Θα ήταν υπερβολικό, άραγε, αν την ώρα που περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, να αισθανόταν ως ο ισχυρός της υπόθεσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ναι, σκεφτείτε τι έχει πετύχει ο Τούρκος πρόεδρος τους τελευταίους μήνες και πως έχει συμπεριφερθεί ο Αμερικανός ομόλογός του. 

Κατ’ αρχήν ας δούμε ποια θα είναι η ατζέντα της συνάντησης όπως την κατέγραψε ο Βασίλης Σκουρής στα Παιχνίδια Εξουσίας:

Πρώτον, η επιστολή Trump για τον ηγέτη του PKK/YPG Mazlum Kobani, η οποία είχε σταλεί στις 9 Οκτωβρίου από τον Trump στον τούρκο ομόλογό του και στην οποία περιλαμβανόταν πρόσθετη επιστολή και για τον Kobani. Κατά τη συνάντηση αναμένεται ο Ερντογάν να ενημερώσει τον αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει ετοιμαστεί ο φάκελος με τον οποίο θα ζητάει την έκδοση του Kobani και θα σταλεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.  

Δεύτερον, θα συζητηθεί η φάση, στην οποία βρίσκεται η συμφωνία των 13 σημείων Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Συρία. Ο τούρκος Πρόεδρος θα επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι ‘δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως οι τρομοκράτες από την περιοχή για την οποία συμφώνησαν’, ενώ αναμένεται να αξιολογηθούν και τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για τη ζώνη ασφαλείας. 

Τρίτον, «ο φάκελος FETÖ (γκιουλενιστές)» και η έκδοση του Fethullah Gülen. Ο τούρκος Πρόεδρος έχει θέσει αρκετές φορές το θέμα, αλλά θα το θέσει για άλλη μια φορά. 

Τέταρτον, «η υπόθεση της τράπεζας Halkbank», η δίκη της οποίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι η τουρκική τράπεζα παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον αμερικανό ομόλογό του. 

Πέμπτον, «η διαδικασία για τα F35 και τους S400». Ο τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να μεταφέρει στον Τραμπ ότι μαζί με τους S400 η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί και τους Patriot. 

Έκτον, «η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταφέρει στον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση και ότι την θεωρούν ‘πολιτική απόφαση’ και, 

Έβδομον, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να φτάσει τα 100 δις δολάρια. Ο τούρκος Πρόεδρος θα προτείνει μηχανισμούς για καλύτερη επαφή μεταξύ τούρκων και αμερικανών επιχειρηματιών.

Ως προς τα θέματα της Συρίας και της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων εκεί, ο Ερντογάν δείχνει να ελέγχει πλήρως την κατάσταση μετά και τη συμφωνία που εξασφάλισε με τη Ρωσία. Θα έλεγε κανείς ότι στη Συρία ο Τούρκος πρόεδρος είναι το μάτι και το αυτί του Πούτιν ο οποίος, με τη σειρά του , ασκεί την υψηλή επιστασία χωρίς να ξοδεύει πολλές δυνάμεις και χρήμα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, προτίμησαν να αποχωρήσουν σε μία απόφαση του Τραμπ που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. 

Υπό αυτό το πρίσμα, και με το βλέμμα στον πέμπτο θέμα στην ατζέντα, ο Ερντογάν δεν έχει κάποιοι ιδιαίτερο άγχος. H Τουρκία έχει παραλάβει το πρώτο τμήμα της παραγγελίας των S400 αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις των Αμερικανών, προς το παρόν χωρίς συνέπειες. Στη συνάντηση ο Τραμπ θα προτείνει την αγορά και αμερικάνικων όπλων. Ο Ερντογάν το συζητά ανάλογα και με την εξέλιξη των άλλων θεμάτων. 

Τα δύο τελευταία θέματα μπορεί εύκολα να τα αναλύσει κανείς (και να διαπιστώσει ότι ο Ερντογάν έχει πολλές πιθανότητες να πάρει αυτό που θέλει) αλλά λάβει σοβαρά στα υπόψιν του αυτά που είπε ο Τζον Μπόλτον σε “ιδιωτική συνομιλία” που είδε, τυχαία ή όχι, το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διέρρευσαν, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκε ότι τον Τραμπ και τον Ερντογάν τους συνδέουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ συμφέροντα αφού τόσο η κόρη του Αμερικανού προέδρου όσο και ο γαμπρός του κάνουν μπίζνες με την Τουρκία! Ο Μπόλτον δεν είναι φυσικά κάποιος τυχαίος. Βρισκόταν πριν από λίγο καιρό δίπλα στον πρόεδρο και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. 

Συμπερασματικά: Εστω και αν αγωνίζεται εκτός έδρας, ο Ερντογάν μπορεί εύκολα να σκοράρει και γιατί όχι, να πάρει και το ματς, τηρούμενων πάντα των αναλογιών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα