Ήττα του Καντάφι στον αέρα

default image

Οι ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των δυτικών. Καταστράφηκε η αεροπορική δύναμη του καθεστώτος σύμφωνα με τους Βρετανούς. Σε ισχύ η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων από το ΝΑΤΟ. Συμμετέχει ελληνική φρεγάτα. Ο Καντάφι βομβαρδίζει νοσοκομεία και σπίτια στη Μιζουράτα (Vid+Pics)

Σε νέα επιχειρησιακή φάση περνά η “Αυγή της Οδύσσειας” με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του καθεστώτος δεν “υφίσταται πλέον ως μάχιμη δύναμη”.

“Στην πραγματικότητα, οι αεροπορικές τους δυνάμεις της Λιβύης, δεν υφίστανται πλέον ως μάχιμη δύναμη”, εξήγησε ο βρετανός πτέραρχος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στους πιλότους της RAF στην βάση Γκιόια ντελ Κόλε, στην νότια Ιταλία. Από την βάση αυτή απογειώνονται μερικά από τα αεροσκάφη της RAF που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Γκρεγκ Μπάγκγουελ.

Στο μεταξύ στο Κάιρο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει “χρονοδιάγραμμα” για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δίνει καμία καταληκτική διορία για τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων. Οπότε νομίζω, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος” της επιχείρησης, δήλωσε στον Τύπο ο Γκέιτς.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών όρισε, εν τω μεταξύ, τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι “καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν”, λέγοντας “θα επικρατήσουμε”.

Βομβαρδισμοί και επιδρομές

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των δυτικών κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, με τις πιστές σε αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις να απαντούν με επιδρομές σε πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι. Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε σε οπαδούς του στην Τρίπολη, δηλώνοντας την πίστη του στην τελική νίκη των δυνάμεών του.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι πυροβολούν εναντίον νοσοκομείου στην πόλη Μιζουράτα, στη Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης τηλεφωνικώς στο Reuters.

Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται τραυματίες από τη μάχη που γίνεται για τη διατήρηση του ελέγχου της πόλης, προσέθεσε.

Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν έχει ακόμη σχολιαστεί ούτε από Λίβυους αξιωματούχους.

Ωστόσο, ώρες μετά, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι βομβάρδισαν το κύριο νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα καθώς και σπίτια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των εξεγερμένων καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες.

“Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το κύριο νοσοκομείο της Μιζουράτα. Η κατάσταση είναι φρικτή και πολύ σοβαρή εδώ. Βομβαρδίζουν και σπίτια” ανέφερε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην πόλη.

Παράλληλα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο “Αλ Αραμπίγια” μετέδωσε απόψε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είδοσο της πόλης Ατζνταμπίγια.

Λίγο νωρίτερα άλλος κάτοικος της πόλης δήλωσε ότι οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης έπληξαν αεροπορική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων νότια της Μιζουράτα και ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του καθεστώτος είχαν σκοτώσει άλλους δύο ανθρώπους στο κέντρο της πόλης.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης επιδρομές σε θέσεις των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στα περίχωρα και στο εσωτερικό της Μιζουράτα.

“Σήμερα υπάρχει μια ανακούφιση. Οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εντατικές επιδρομές σε θέσεις ταξιαρχιών του Καντάφι, οι οποίες είχαν σημαντικές απώλειες”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Κανένας πύραυλος κρουζ δεν ερίφθη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο διοικητής Μπέβερλι Μοκ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, από το USS Mount Whitney, πλοίο της διοίκησης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

Οι αεροπορικές επιδρομές “συνεχίζουν να έχουν στόχο τα κέντρα διοίκησης, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα άρματα μάχης”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στέλνει πλοία η Τουρκία

Σε ισχύ από τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων από το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος”.

Η Τουρκία συμφώνησε να στείλει πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο για να συμμετάσχουν στη ναυτική επιχείρηση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η Τουρκία έχει εκφράσει τεράστιες αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή ως προς τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν στη διάθεση της συμμαχίας συνολικά 16 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια για την εφαρμογή του εμπάργκο.

Τα μέσα αυτά αποτελούνται από “ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)”, διευκρίνισε ο καναδός στρατηγός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως για την επιχείρηση αυτή προτάθηκαν επίσης από τις χώρες του ΝΑΤΟ “ένας αριθμός επιπλέον μέσων”, όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα