Συνέλαβαν ξανά τον Ναβάλνι σε συγκέντρωση κατά του Πούτιν

Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι AP

Προηγήθηκε έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία του στη Μόσχα

Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Αλεξέι Ναβάλνι τέθηκε υπό κράτηση σήμερα στη Μόσχα, λίγη ώρα αφότου έφθασε σε συγκέντρωση οπαδών του κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Με συλλαμβάνουν. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Ελάτε στην Τβερσκάγια. Δεν έρχεστε εδώ για μένα, αλλά για σας και το μέλλον σας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ενώ πολλές χιλιάδες Ρώσοι διαδηλώνουν σε όλη τη Ρωσία κατά του ρώσου προέδρου.

ADVERTISING

Στη Μόσχα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι συμμετέχουν σήμερα στην πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας κατά των αρχών, καλώντας τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου για τις οποίες υποστηρίζουν ότι θα είναι εκλογές νοθείας.

Αφού ο Ναβάλνι έπαιξε σήμερα το πρωί τη γάτα και το ποντίκι με την αστυνομία, η οποία μετέβη μάταια στο άδειο διαμέρισμά του για να τον συλλάβει, έφθασε στην οδό Τβερσκάγια, κύρια αρτηρία του κέντρου της Μόσχας, όπου είχαν συγκεντρωθεί μερικές εκατοντάδες οπαδοί του.

«Κλέφτες! Έχετε πέντε λεπτά για να φύγετε!», φώναξε, σύμφωνα με τις εικόνες που η ομάδα του αναμετέδωσε απ' ευθείας στο YouTube.

«Αυτό είναι, φθάνουν, είναι ήδη εδώ», είπε στη συνέχεια δείχνοντας μια δεκαριά αστυνομικούς που ορμούσαν προς αυτόν για να τον θέσουν υπό κράτηση.

Παρά την αντίσταση που προέβαλαν οι οπαδοί του, ο Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε δια της βίας σε μια κλούβα από κρανοφόρους αστυνομικούς, οι οποίοι τον έριξαν στο έδαφος.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε καλέσει τους Ρώσους να βγουν σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουν την «απάτη» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου, το μεγάλο φαβορί των οποίων είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλές χιλιάδες Ρώσοι σ' όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Σχεδόν 90 άτομα έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποίησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) ο εξειδικευμένος ιστότοπος OVD-Info.

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία είχε εισβάλει στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Ναβάλνι επικαλούμενη αναφορές για απειλή βόμβας.

Στον Ναβάλνι έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει εύκολα ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και ο Ναβάλνι λέει πως ξέρει ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί, η εκστρατεία του για μποϊκοτάζ των εκλογών έχει στόχο να μειωθεί η συμμετοχή ώστε να αφαιρεθεί κάποια λάμψη από τη νίκη του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Υποστηρίζει πως ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του έχουν πολύ μικρή υποστήριξη και προσπαθούν ανεύθυνα να υποκινήσουν κοινωνική οργή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή.

(Φωτογραφία: AP / Evgeny Feldman)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έφοδος της ρωσικής αστυνομίας στα γραφεία του Ναβάλνι

Ναβάλνι: Ο Πούτιν θέλει να γίνει ισόβιος αυτοκράτορας

SHARE:

24Media Network