Συνελήφθη παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος στη Σ. Αραβία

Saudi Arabian police wait outside at the governor's palace in Riyadh for the arrival of Austrian President Heinz Fischer, on Sunday, March 19, 2006. Fischer started a fife-day visit to Saudi Arabia and the to United Arab Emirates on Saturday. (AP Photo/Rudi Blaha)
Saudi Arabian police wait outside at the governor's palace in Riyadh for the arrival of Austrian President Heinz Fischer, on Sunday, March 19, 2006. Fischer started a fife-day visit to Saudi Arabia and the to United Arab Emirates on Saturday. (AP Photo/Rudi Blaha) ASSOCIATED PRESS

Ο Σαμπίχ αλ-Μάσρι, πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιορδανίας, της Arab Bank, «στο μικροσκόπιο» για το σκάνδαλο διαφθοράς που ερευνάται στο Ριάντ

O Σαμπίχ αλ-Μάσρι, παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιορδανίας, της Arab Bank, συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία και ανακρίνεται έπειτα από επαγγελματικό ταξίδι στο Ριάντ, δήλωσαν σήμερα πηγές από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο Μάσρι, που έχει επίσης σαουδαραβική υπηκοότητα και είναι ο πιο προβεβλημένος επιχειρηματίας της Ιορδανίας με επενδύσεις στον ξενοδοχειακό και τραπεζικό τομέα, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα όταν μετέβη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να προεδρεύσει σε συσκέψεις των εταιρειών που του ανήκουν.

Ο Μάσρι δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει όταν κλήθηκε από το Reuters, ενώ ούτε οι σαουδαραβικές αρχές απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Αξιόπιστες πηγές δήλωσαν ότι στον Μάσρι είχε δοθεί προειδοποίηση να μην ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις τον περασμένο μήνα Σαουδαράβων γαλαζοαίματων, υπουργών και επιχειρηματιών στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης κατά της ελίτ στη σύγχρονη ιστορία του βασιλείου.

"Απαντάει σε ερωτήσεις για τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες του", είπε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ή να επιβεβαιώσει ότι κρατείται. Ωστόσο, μία άλλη πηγή από το οικογενειακό του περιβάλλον υποστήριξε ότι κρατείται.

Ο Μάσρι, ο οποίος προέρχεται από επιφανή οικογένεια εμπόρων της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έκανε την περιουσία του συνεργαζόμενος με Σαουδάραβες με μεγάλη επιρροή. Η επιχείρηση ήταν υπηρεσίες τροφοδοσίας στους στρατιώτες στη διάρκεια της υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ το 1991, στον Πόλεμο του Κόλπου.

Δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για σύλληψή του από την Πέμπτη έχουν προκαλέσει σοκ στην Ιορδανία όπου οι επενδύσεις του Μάσρι που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας και χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται σε αυτές.

Ο Μάσρι εξελέγη πρόεδρος της Arab Bank το 2012 μετά την παραίτηση του Αμπντέλ Χαμίντ Σομάν, η οικογένεια του οποίου ίδρυσε την τράπεζα στην Ιερουσαλήμ το 1930.

Είναι επίσης ο βασικός επενδυτής στα Παλαιστινιακή Εδάφη με μεγάλο μερίδιο στην Paltel--στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Δυτική Όχθη.

Η οικογένεια του Μάσρι συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων παλαιστινιακών οικογενειών με πλειοψηφικά πακέτα σε κτηματομεσιτικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ιδρύθηκαν στα Εδάφη μετά τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, (AP Photo/Rudi Blaha)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας της Σ. Αραβίας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

SHARE:

24Media Network