Συνεργασία Ισραήλ-Ρωσίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

default image

Νετανιάχου και Πούτιν συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας που θα ενημερώνει για τις επιχειρήσεις των δύο κρατών στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η από λάθος ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών

Μια επιτροπή συντονισμού Ισραήλ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι χώρες αυτές να ανταλλάξουν πυρά κατά λάθος στη Συρία θα έχει ως επικεφαλής τους αναπληρωτές αρχηγούς των γενικών επιτελείων τους και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να συστήσουν την ομάδα τη Δευτέρα καθώς η Μόσχα ενισχύει τη στρατιωτική υποστήριξή της στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος έχει χάσει έδαφος έναντι των υπό την ηγεσία των ισλαμιστών εξεγερμένων.

H ηλεκτρομαγνητική συνεργασία

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters πως οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα επικεντρωθούν στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία και στην “ηλεκτρομαγνητική συνεργασία”.

Η τελευταία μοιάζει να αναφέρεται στη συμφωνία των δύο πλευρών να μην παρεμβάλλονται στις ραδιοεπικοινωνίες ή στα συστήματα εντοπισμού ραντάρ η μία της άλλης και στην εξεύρεση τρόπων αναγνώρισης των δυνάμεών τους ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αθέλητη αντιπαράθεση εν μέσω μάχης.

Συνεργασία και από θαλάσσης

Το Ισραήλ και η Ρωσία θα συντονίσουν επίσης τις θαλάσσιες επιχειρήσεις ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Συρίας, όπου η Μόσχα έχει μια μεγάλη ναυτική βάση, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματικός.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος στις επαφές της Ρωσίας και του Ισραήλ για τη Συρία, αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η συντονιστική ομάδα θα συναντηθεί σύντομα.

“Όσον αφορά τους διαύλους επικοινωνίας και τον συντονισμό πιθανών δράσεων, ναι, πράγματι, το θέμα αυτό συζητήθηκε και υπήρξε κατάληξη σε ορισμένες συμφωνίες και σημεία κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα