Σύνοδος Κορυφής: Διαδοχικές επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες – “Κλείδωσε” η Λάιεν για τη θέση του Γιούνκερ

Σύνοδος Κορυφής: Διαδοχικές επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες  – “Κλείδωσε” η Λάιεν για τη θέση του Γιούνκερ
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν dpa

“Κλείδωσε” σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως η πιθανότερη διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Βέμπερ και Φερχόφστατ για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Διαδοχικές επαφές είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Βασικό θέμα των συνομιλιών η εκλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Την ίδια στιγμή και όπως μετέδωσε ο Βασίλης Σκουρής στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88.6, η εκλεκτή της Άγγελα Μέρκελ και υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται πως κλείδωσε για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντιπροέδρους τους Τίμερμανς και Βεστάγκερ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι για την θέση στην ΕΚΤ προορίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επικρατέστερος στη διαδοχή του Τουσκ είναι ο Σαρλ Μισέλ. 

Ο Μάρκο Σέφκοβιτς φαίνεται να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και Βέμπερ – Φερχόφστατ να μοιράζονται την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων

Σε διαδοχικές ψηφοφορίες από τις 10.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 3 Ιουλίου, το ΕΚ θα εκλέξει ανώτατους αξιωματούχους για τα επόμενα 2½ χρόνια.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου θα παρέλθει στις 23.00 (ώρα Ελλάδος) απόψε.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όλοι οι υποψήφιοι και υποψήφιες Πρόεδροι θα έχουν μέχρι πέντε λεπτά για να κάνουν σύντομες δηλώσεις.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (δηλ. 50% συν μία).

Μετά τον ή την Πρόεδρο, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν 14 Αντιπροέδρους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 10.00 (ώρα Ελλάδος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα